SömnMindfulnessOnt i magenPollenallergiNyttig matMunhälsa

5 tecken på hudcancer – som inte har med födelsemärken att göra

23 jun, 2020 
kvinna inspekterar sin hud i spegeln
Antalet personer som diagnosticeras med hudcancer varje år ökar och det många lärt sig att kolla efter är udda födelsemärken. Men det finns fler tecken huden kan visa som kan vara symtom på hudcancer – här är fem av dem.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

7 saker du kan göra för att förebygga cancerBrand logo
7 saker du kan göra för att förebygga cancer

Vi är inne i perioden när många är ute i solen och bränner sig – vilket inte sällan leder tankarna till hudcancer. Vi får ofta höra att man ska hålla koll på sina födelsemärken för att se om något börjar bete sig konstigt. Om det dyker upp ett nytt födelsemärke, eller du har ett gammalt som plötsligt blir asymmetriskt, får ojämna kanter, blir större eller börjar bukta ut, då bör du låta en läkare ta en titt på det och kanske ta bort det.

De tre vanligaste typerna av hudcancer (basalcellscancer, skivepitelcancer och malingt melanom) kännetecknas ofta av olika utseenden på huden. Du kan se hur de ser ut här. Men andra typer av hudcancer kan ibland viftas bort som ofarliga hudproblem.

Här är fem saker att hålla koll på på huden som inte är födelsemärken – men kan vara tecken på hudcancer som många inte känner till.

Jämn, glansig knöl

Hudcancer kan också visa sig i form av en jämn liten, hudfärgad knöl på huden. Det är inte ovanligt att man tror att det är en liten finne som är på väg eller ett insektsbett. Det kan vara ett tidigt tecken på basalcellscancer eller skivepitelcancer, även om det inte är rött, blöder, kliar eller ger upphov till några andra symtom, enligt Susan Y. Chon, dermatologiprofressor vid University of Texas.

Annons

Hittar du en hård liten knöl på ögonlocket kan det vara en typ av cancer som kallas talgkörtelcancer. Det finns också något som kallas merkelcellskarcinom, som kan visa sig som en blank, fast knuta under huden ofta på halsen eller huvudet.

Fjällande fläck

Många av oss har torra, fjällade fläckar i ansiktet eller på andra ställen på kroppen ibland, inte minst på vintern. Men om du behandlar fläckarna, och vet med dig att du inte har eksem eller psoriasis, och de ändå inte försvinner bör du uppsöka läkare. Fjällande hudfläckar kan vara ett tidigt tecken på basalcellscancer eller skivepitelcancer. Fläcken kan växa gradvis.

Sår som inte läker

Ett klassiskt tecken på basalcellscancer, som inte handlar om födelsemärken, är ett sår där sårskorpan aldrig läker bort, som kanske varar eller blöder. Alla typer av sår som inte läker av sig själva bör undersökas av en läkare.

Röda eller lila utväxter

Merkelcellskarcinom visar sig som vi skrev ovan ofta som blanka fasta knutor under skinnet, men dessa kan också ha en alltifrån röd till blåaktig färg. Det finns också något som heter Kaposis sarkom, som är en elakartad kärlbildande tumör som ser ut nästan som en liten röd böld. Det är vanligare hos personer med nedsatt immunfösvar eller som äter immunhämmande läkemedel. Bölderna kan uppstå var som helst på kroppen men det är vanligt att de dyker upp i bindväven på händer och fötter.

Annons

Allt som inte läker eller försvinner

Huden kan drabbas av en mängd olika åkommor, sår, bett, utslag och så vidare. Men de flesta av dessa försvinner av sig själva eller med hjälp av någon enkel salva på någon vecka. Gör det inte det, utan fortsätter se likadant ut, klia, vara, blöda eller till och med växer och bli större – då ska du gå till läkaren med det.

Källa: Health, cancer.se, Cancerfonden, Läkartidningen Foto: TT

Läs mer:

Hudcancer: Här är det viktigaste stället att hålla koll på!

Symtom på hudcancer: Var uppmärksam på detta

Läkaren om hudcancer: Du får det inte bara där du bränner dig

Annons