FörkylningHuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig mat

Läkaren om hudcancer: "Du får det inte bara där du bränner dig"

18 jun, 2019 
Vanliga frågor och svar om hudcancer.
Basalcellscancer, skivepitelcancer och malignt melanom hänger alla samman med solning. Vi har ställt några vanliga frågor om hudcancer till Maria Brolin, specialistläkare i dermatologi på Hudläkargruppen i Stockholm.
Annons

Om man ofta har bränt sig, till exempel på bröstet, är det på just där man ska hålla koll efter malignt melanom?

– Tvärtemot vad man skulle kunna tro är risken att utveckla malignt melanom inte störst på de hudytor som får mest sol på sig genom livet. Man har sett att solstrålning på hudytor som bara utsätts för solen ibland, är en riskfaktor för utveckling av malignt melanom.

Stämmer det att den som har många prickar och födelsemärken oftare drabbas av hudcancer?

– Ja. Man har något högre risk för att utveckla malignt melanom om man har många födelsemärken, särskilt om de är större och lite avvikande. En annan riskfaktor är hudtyp och ärftlighet.

Tål man mer sol (och är mer skyddad mot hudcancer) om man lätt blir brun?

– När det gäller risk för hudcancer handlar det inte bara om hur bra man ”tål solen”, utan även om hur stor total soldos man har fått i livet. Alla hudtyper kan få hudcancer.

Finns det personer som har extra hög risk för hudcancer?

– Man är i riskzonen om man tillhör dem som solar mycket eller vistas mycket i solen. Hur många timmar som är för mycket går inte att säga, det handlar mer om ett beteendemönster. Riskgrupper är också de med många och avvikande födelsemärken, de med ljus hudtyp som har lätt för att bränna sig, och de med ärftlighet för malignt melanom. De som tidigare haft hudcancer har också en ökad risk att drabbas igen. Även vissa mediciner som används för att påverka immunsystemet kan öka risken.

Annons

Varför får män och kvinnor malignt melanom på olika ställen av kroppen?

– Det vet man inte. Möjligen kan det bero på hur man solat huden på dessa ställen, alltså på beteendemönstret i solen.

Är det verkligen vettigt att vi ska undvika solning med tanke på att vi bara utsätts för sol en kort period på året?

– All UV-strålning, även solarium, klassas enligt WHO:s forskningsorgan för cancer, IARC, som cancerframkallande i den högsta riskkategorin. Det är samma klass som rökning. Riskerna med solning är stora och även om vi i Norden har ett solfattigt klimat finns det ingen anledning att aktivt sola för att uppnå hälsoeffekter.

Finns det personer som kan sola med gott samvete?

– Nej, alla kan drabbas av hudcancer. Vi hudläkare rekommenderar inte att någon ska sola. Och det gäller även om man använder solcrème. Man ska inte sola aktivt, vare sig man använder solcrème eller inte.

Hur upptäcker man hudcancer bäst?

– Man ska hålla ett öga på sin hud och vara uppmärksam på nya märken som man inte känner igen eller om gamla födelsemärken börjar klia, ändrar sig vad gäller färg, form eller tillväxt. Man ska också reagera på sår som inte läker.

Annons

Var glömmer de flesta av oss att leta efter misstänkta prickar?

– Ryggen är svår att hålla under uppsikt själv. Därför är det bra att be någon om hjälp att hålla koll där. En annan sak att hålla koll på är basalcellscancer som kan växa diskret och se ut nästan som ärrvävnad. Den typen av basalcellscancer växer gärna i ansiktet, så det är viktigt att inte missa. Men hudcancer kan komma var som helst på huden. Det är därför viktigt att även titta på händer och fötter, inklusive fotsulor. I mer ovanliga fall kan huden under naglarna drabbas, så man ska inte glömma att titta även där.

Hur farligt är olika sorters hudcancer?

Är det just efter solsäsongen man oftast upptäcker sin hudcancer?

– En hudcancer måste inte uppstå direkt efter en solig säsong där man bränt sig mycket. Hudcancer kommer efter år av solexponering och det kan ta lång tid för en hudcancer att utvecklas. Men många patienter söker läkare i samband med solsäsongen då man blir mer uppmärksam på huden och  är orolig i samband med att man har vistats mer i solen.

Annons

Hur känner man igen skivepitelcancer?

– En skiveptelcancer kan vara en rodnad och torr fläck i huden som inte försvinner av sig själv. Den kan också se ut som ett sår eller vårtaktig utväxt.

Är basalcellscancer farligt?

– Basalcellscancer är en form av lokalt växande hudtumör. Den sprider sig så gott som aldrig och är inte livshotande. Men om man inte behandlar tumören växer den sakta och breder ut sig lokalt på platsen i huden.

Bilder på hudcancer – de 3 vanligaste formerna

basalcellscancer.

Basalcellscancer

Är vanligast, men också den minst allvarliga. Den brukar visa sig som en förhöjd knuta med blank yta eller som ett sår som inte läker. Om denna inte behandlas, kan den utvecklas till större sår som går djupare ned i huden.

skivepitelcancer.

Skivepitelcancer

Detta är den näst vanligaste formen av hudcancer, och förekommer också i hudområden som utsätts för mycket sol, till exempel ansikte, händer och hårbotten. Den visar sig som förhöjd knuta eller en fläck med skrovlig hud. Den kan vara hudfärgad eller rosa. Opereras oftast bort med framgång.

malignt melanom.

Malignt melanom

Detta är den mest sällsynta formen av hudcancer, men också den allvarligaste. Det kan spridas till inre organ och är den av alla cancersjukdomar som ökar snabbast. Varje år drabbas omkring 4 000 svenskar. Ökningen beror på våra solvanor, antingen att man bränner sig eller solar alltför intensivt.

Melanom uppstår ofta på kroppsdelar som ansikte, hals rygg armar och ben. Vanligaste stället för kvinnor är underbenen. Upptäcks den tidigt är chansen att man blir helt botad mycket stor. I dag ser prognosen ljusare ut tack vare nya behandlingar som immunterapi.

Foto: TT

Läs mer:

Jo, du kan få hudcancer på dina privata delar

Forskning: Blodprov ska upptäcka hudcancer

Stort intag av värktabletter ökar risken för hudcancer

Annons