SömnMindfulnessOnt i magenVätskebristHuvudvärk

5 bortglömda kroppsdelar vi missar att smörja in i solen

01 jun, 2021 
Kvinna smörjer in mans ansikte med solcreme
Vårt ansikte är ständigt utsatt för solens UV-strålning. Därför brukar vi vara duktiga på att skydda det. Värre är det med de här kroppsdelarna som vi nästan alltid glömmer att skydda!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
7 ämnen i din solkräm som kan vara farligaBrand logo
7 ämnen i din solkräm som kan vara farliga

Dags för picknick, studentfest eller kanske roséhäng på uteservering? Glöm inte solskyddet! Ofta glömmer vi att skydda oss när vi inte solar aktivt på stranden. Och lika ofta prioriterar vi att skydda områden som vi lätt bränner, dekolletage, axlar och näsa, till exempel. Men hudcancer kan dyka upp på helt andra ställen, om vi inte skyddar dem. Det är alltså minst lika viktigt att smörja in de mer dolda kroppsdelarna – som de här:

De här kroppsdelarna glömmer vi ofta att skydda

Hårbotten

Hudcancer dyker ofta upp i just hårbotten. Det är lika utsatt för solen som ansiktet och ett tjockt hår är inte tillräckligt för att skydda skalpen mot solen, särskilt inte om man är utomhus hela dagen. Enklast är att skydda hårbotten med en hatt. Du kan också använda UV-skydd för håret i hårbotten. Det finns som spray och är lätt att applicera.

Vill man slippa fett hår finns det UV-skydd för håret som påminner om torrolja. Oljefri solskyddsgel är ett annat alternativ. Glöm inte heller att dra upp solcrèmen ända upp i hårfästet runt ansiktet och i nacken.

Annons

Fötterna

Fotsulorna har ett tjockare skinn än ovansidan av foten. Det förklarar varför vi så sällan bränner dem. Huden ovanpå foten är däremot tunnare och bränns lätt (och snabbt!) när man går i sandaler.

Vissa undviker också att smörja fötterna med solcrème eftersom det lätt blir halkigt i skorna. Välj istället en lättare sollotion. Det finns med så kallad dry touch som inte kladdar. Du kan också använda en solcrème för ansiktet på fötterna. De är ofta oljefria och har ”ultra light” och ”mattande” i namnet.

Hudcancer kan ibland gömma sig bakom öronen

Läpparna

Huden på läpparna är supertunn och särskilt utsatt för UV-strålning. Det är också ett vanligt ställe att få hudcancer på. För att slippa parfymsmak i munnen, använd ett speciellt solstick för läpparna och bär det med dig hela tiden. Är det kris kan du dock använda din vanliga solcrème även på läpparna.

Öronen

Visste du att öronen är ett vanligt ställe att få hudcancer på? Det är till exempel inte helt ovanligt att man får det bakom öronen. Våra öron utsätts för mer sol än man kanske tänker på: de sticker ut och skyddas därför inte av håret. Inte heller keps brukar skydda just öronen. Om du inte använder hatt, se till att smörja in öronen – och glöm inte att smörja bakom öronen också!

Ögonen

Jo, du kan faktiskt bli solbränd i ögonen! Tillståndet kallas fotokeratitis och kan vara mycket smärtsamt. Tillståndet kallas också snöblindhet och innebär att man får små brännblåsor på hornhinnan som sedan blir till små sår och irritationer. För att förebygga fotokeratit bör du använda solglasögon med godkänt UV-skydd (fråga din optiker).

Läs även: Bästa solskydd för ansikte, kropp och läppar

Källa: Popsci.com

Foto: TT

Annons