SömnMindfulnessOnt i magenMunhälsaVätskebrist

Tandläkarnas varning: Prosecco är skadligt för tänderna

06 okt, 2017 
AvNanna von Knorring
glas med prosecco
Är proseccoflaskan en självklarhet på helgen? Då ska du se upp med hur många glas du unnar dig själv. Tandläkare menar nämligen att man kan drabbas av något de kallar för ett ”proseccoleende”.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Prosecco är en bubblig favorit hos många – inte minst bland britterna som drack mer än 40 miljoner liter förra året. Men nu har den brittiske tandläkaren Mervyn Druian vid London Centre for Cosmetic Dentistry varnat för att kärleken till prosecco kan komma med en otrevlig nackdel, något som han kallar för ”prosecco smile”.

Läs också: Efter det blå vinet – nu kommer blå prosecco

Han menar att kombinationen av en hög sockerhalt och den rikliga kolsyran i drycken leder till ömtåliga tänder vilket skadar emaljen och kan få tänder att lossna ur tandköttet. Ett glas eller två ibland utgör så klart ingen fara, men Mervyn Druian menar att dryckens sötma gör att man snabbt dricker fler glas och att det är då man kan få problem.

”Tecken på ett ‘proseccoleende’ är att tänderna kommer ut från tandköttet. Det börjar med en vit linje precis under tandköttet, som är lite mjuk, och det är början på karies vilket kan leda till fyllningar och tandvård”, säger han till Daily Mail. 

Annons

Läs också: Nu finns ett prosecco-läppbalsam

Richard Coates vid Riveredge Cosmetic Dentistry instämde med de andra tandläkarna Daily Mail pratade med, men erbjöd även några tips för den som njuter av prosecco då och då.

”Det ser kanske inte så coolt ut, men man kan skydda tänderna genom att dricka ur ett sugrör istället för ur glaset”, säger han till Daily Mail och fortsätter:

”Men den främsta lösningen är att bara dricka ett par glas åt gången. Man bör även vänta några timmar med att borsta tänderna om man druckit prosecco för att låta emaljen bli hårdare.”

Läs också: 5 hälsoskäl att skåla i Champagne! 

Tandläkarnas varningar landade inte väl i Italien, där den bubbliga drycken produceras, vilket fick dem att specificera att det inte bara är prosecco som kan skada emaljen och tänderna, utan att det även gäller läsk och andra söta, kolsyrade drycker.

Foto: IBL

Annons