HuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig matPollenallergi

Ta kontrollen över dina rädslor i fem enkla steg

17 apr, 2016 
Anna Bennich Karlstedt
När vi tycker att något känns jobbigt undviker vi ofta att göra det. Om vi är rädda för spindlar går vi inte ner i källaren, om vi är rädda för att prata inför folk håller vi aldrig tal och så vidare. Så här kan du jobba med din rädsla!
Annons

Här är 5 effektiva steg från MåBra:s psykolog Anna Bennich Karlstedt:

1. Beskriv konkret vad du vill kunna uppnå, som att åka till landet, söka ett jobb och så vidare.

2. Gör en ”orostrappa” där du listar alla situationer du är rädd för, och gradera svårighetsgraden från 0 till 100.
Exempel vid spindelrädsla:

Se på bild av spindel: 20

Gå barfota i gräs: 25

Se film med spindlar: 45

Åka till en ö i skärgården, där det finns mycket spindlar: 50

Gå ner i källaren: 70

Åka till Australien: 95

3. Registrera dina undvikanden och säkerhetsbeteenden, ett i taget. Alltså vad du gör i dag för att slippa känna rädslan. Bestäm dig för att ta bort beteendena, ett efter ett.

4. Närma dig det du är rädd för. Börja träna på det som är enklast, som att exponera dig för bilder på spindlar. Lägg märke till vad som händer, över tid. Skatta ditt obehag under tiden. Du kommer att märka att det minskar i styrka, efter hand. När du är nere på ganska låg ångestnivå är det dags att gå vidare till ”att gå barfota i gräs”.

Annons

5. Ta hjälp om du behöver. Om man har väldigt stark rädsla är det svårt att exponera sig på egen hand och orka stå ut med obehaget. Vänd dig till en psykolog som är van att jobba med exponeringsbehandling vid rädslor.

 

20 fobier du förmodligen inte visste fanns

fobier

Upplever du att du är rädd för pengar, blommor eller att vara utan täckning på mobilen? Det kan vara så att du rentav har en fobi. Titta igenom vår lista över ovanliga, men fullt verkliga fobier, för att se om någon stämmer in på dig.

Läs mer: Fobierna du inte visste fanns

Annons