SömnMindfulnessOnt i magenVätskebristHuvudvärk

Går det att ta igen förlorad sömn? 3 knep som faktiskt fungerar

05 jan, 2022 
Känner du att du ligger back när det kommer till sömn? Faktum är att det går att ta i kapp sömnskulden. Här listar vi tre återhämtningsknep som faktiskt fungerar.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
TV: Går det att ta igen förlorad sömn? 3 knep som faktiskt fungerarBrand logo
TV: Går det att ta igen förlorad sömn? 3 knep som faktiskt fungerar

Sömn behövs för att våra kroppar och våra hjärnor ska få återhämta sig och kunna bearbeta intryck, samtidigt som det gör att vi bättre klarar av både stress och press under dagen. En välfungerande sovrutin är med andra ord viktigt för vår hälsa, men går det att ta igen förlorad sömn? Det enkla svaret är ja!

I en studie från 2016, som nyhetessajten Healthline refererar till, har forskare kommit fram till att det går att komma i kapp med sömnen, även om det inte är i närheten av så bra som att ha en fungerande sovrutin. Författarna till studien förklarar nämligen att det kan ta hela fyra dagar att återhämta sig från endast en timmes förlorad sömn.

Tips för att komma i kapp med förlorad sömn

Ju mindre du sover, desto svårare blir det att hamna i fas igen. Men upplever du bara tillfälliga problem med att få ihop sömnen, går det alltså att återhämta sig hyfsat. Här är tre knep som faktiskt fungerar:

  • Ta en powernap på cirka 20 minuter under tidig eftermiddag. Sover du längre kan det ställa till det när du ska lägga sig på riktigt på kvällen igen.

  • Ta i kapp den förlorade sömnen på helgen! Men sov max två timmar mer än du brukar, annars kan din dygnsrytm påverkas negativt.

  • Gå och lägg dig lite tidigare nästa dag, ett enkelt knep som oftast fungerar.

Så mycket bör en vuxen person sova per natt

Hur mycket vi behöver sova varierar från person till person, men vuxna sover vanligen mellan sex och nio timmar per natt.

Att sova mindre än sex till nio timmar enstaka nätter är inte skadligt, men upplever du ihållande problem med sömnen finns det hjälp att få. På Vårdguiden kan man läsa mer om tecken på sömnbrist, samt råd om när det kan vara läge att söka vård.

Foto: TT

Se också: Så påverkar sömnbrist ditt hår och din hud negativtBrand logo
Se också: Så påverkar sömnbrist ditt hår och din hud negativt
Annons