Fråga psykologenFråga KBT-terapeutenUtmattningssyndromHögkänslighetHantera känslorADHDOm MåBra

På väg mot utbrändhet? Här är de första tecknen

28 dec, 2021
En kvinna som är utmattad
Har du haft en period med mycket stress och inte fått någon återhämtning? Det kan påverka kroppen negativt och det finns en risk att drabbas av utmattningssyndrom. Här är tidiga tecken att vara vaksam på.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
Är du farligt stressad? 10 tidiga tecken på utmattningBrand logo
Är du farligt stressad? 10 tidiga tecken på utmattning

Många känner nog igen sig i att livet kan vara väldigt stressigt i perioder. Kanske har du ett jobb där arbetsbelastningen är väldigt hög, eller så har du en situation i familjen som medför stora påfrestningar. Det finns helt enkelt många orsaker till stress.

Det viktiga är att få tid till återhämtning, för när gränsen för hanterbar stress har passerats kan man drabbas av utmattningssyndrom. En del beskriver det som att mötas av en vägg av orkeslöshet.

Kristina Glise, överläkare och forskare vid Institutet för stressmedicin i Göteborg, har för tidningen Hälsoliv berättat om vilka tecken man ska vara uppmärksam på om man misstänker att man drabbats av utmattningssyndrom.

Tidiga tecken på utmattningssyndrom

Kristina Glise betonar att symtomen kan se olika ut från person till person. Men att den drabbade kan få kroppsliga och/eller psykiska symtom och beteendeförändringar.

Annons

1. Trötthet och sömnproblem

Ett vanligt och tidigt tecken på att man håller på att bli utbränd är trötthet och sömnproblem. Tröttheten är så stor att det inte hjälper att sova ikapp en eller två nätter. Den går inte över och man vaknar trött på morgonen. Sömnproblemen kan handla om att du har svårt att somna på kvällen eller att du vaknar många gånger under natten.

– Patienterna klarar inga krav. De har svårt att fokusera på en uppgift. Blir det för mycket runtom, då känns det som en blackout i hjärnan. Det är många som beskriver känslan av att en rullgardin dras ner framför ögonen. Det blir bara svart, säger Kristina Glise till Hälsoliv.

2. Ångest och depression

I ett tidigt skede kan det också vara vanligt med ångest och depression menar Kristina Glise.

– Men det går över om man får hjälp med återhämtning, och ibland även annan behandling. Dessa symtom går över fortare än vad utmattningen gör, säger hon.

Annons

Dock är det inte alla med utmattningssyndrom som drabbas av depression, men många blir nedstämda av att inte klara av lika mycket i sitt vardagsliv som tidigare.

3. Symtomen kan komma plötsligt

Insjuknandet går ofta långsamt och du får besvär som utvecklas med tiden. Men ibland kan utmattningssymptomen komma akut.

– Det kan exempelvis ske som en panikångestattack. Eller att man får ont i bröstet och tror att man ska dö och åker in till akuten och får ta ett EKG. I andra fall kan den drabbade singla ner som ett höstlöv i sängen, för att sedan ligga där i flera veckor för att de inte orkar någonting annat, säger Kristina Glise.

Det är inte heller ovanligt att du plötsligt kan få svårt att göra vanliga saker som exempelvis låsa upp en dörr eller följa med i ett samtal.

Källa: Expressen/Hälsoliv, 1177 Vårdguiden

Foto: TT

Annons