8 svenska kvinnor som talat öppet om sin utbrändhet

Kristin Kaspersen och Nanne Grönvall
Är du farligt stressad? 10 tidiga tecken på utmattning
1:04

Efter reklamen: Är du farligt stressad? 10 tidiga tecken på utmattning

(1:04)

Slå på ljud

Allt fler drabbas av utmattningssyndrom eller utmattningsdepression, och av dem är majoriteten kvinnor. Idag är det ett ämne som allt mer vågar pratas öppet om, och bland våra svenska förebilder finns det många som berättat om sin egen utbrändhet. Här är åtta av dem.

Kända svenska kvinnor om sina utmattningssyndrom

1. Kristin Kaspersen

Kristin Kaspersen

Programledaren Kristin Kaspersen, 52, drabbades för många år sen av ovanliga luftrörssjukdomen twar något som i sin tur gjorde att hon fick sömnrubbningar och led av livsångest. Det ihop med att stressiga tidiga mornar gjorde att hon brände ut sig. Idag mår hon bättre och har skrivit om resan i sin bok Good Morning.

– “Kombinationen av att jobba på Nyhetsmorgon, och sviterna av twar gjorde att jag till slut hamnade i utmattningssyndrom. Jag tog hjälp av KBT, kognitiv beteendeterapi, för att komma bort från rädslan för att somna och hitta tillbaka till njutningen att ligga i en skön säng och sova”, skriver Kristin Kaspersen i sin bok Good Morning, skriver Svensk Dam.

2. Ana Diaz

Ana Diaz

Artisten och låtskrivaren Ana Diaz, 44, berättar i SVT:s dokumentär Aldrig mera utbränd om hur det var sista tiden innan hon gick fullständigt in i väggen.

– Min puls gick aldrig ner. Den var konstant i ”jakt”. ”Bli jagad av en mammut över en slätt-puls”. Jag kunde ligga och vila i en timme och det slutade inte. Jag hade så mycket kortisol och adrenalin i kroppen att det här var konstant. Sen började jag tappa hår, och jag märkte inte att det höll på att braka. Till slut var det min kropp som på något vis höll upp mig i halsen mot en vägg och sa: ”Om inte du slutar nu så kommer jag att döda dig”, berättar hon, enligt Aftonbladet.

4. Sofia Rågenklint

Sofia Rågenklint

Programledaren för Fråga doktorn, Sofia Rågenklint, 47, sörjde din bortgångna mamma och förstod först inte att hon drabbats av utmattningssyndrom.

– När mamma dog förstod jag att jag behövde återhämtning, men när det blev lugnt då brakade allt. Det började med att jag fick en inflammation i armbågen när jag spelade padel. Inflammationen spred sig på höger sida av kroppen. Jag började glömma självklara saker, som att äta lunch och barnens aktiviteter. Det var läskigt. Jag tappade minnet, som folks namn.

– När jag försökte läsa morgontidningen mindes jag inte vad det stod. Då kom rädslan att jag inte skulle memorera manus som programledare. Att jag aldrig mer skulle kunna återvända till jobbet. Vänner, som upplevt samma sak, försäkrade att så inte var fallet och att jag inte höll på att tappa förståndet. Jag var utmattad, men det skulle ta tid att komma tillbaka, berättar hon i en intervju med Expressen.

5. Hedvig Söderlund

Hedvig Söderlund

Hedvig Söderlund, 48, har forskat på hjärnan i över 20 år, ändå såg hon inte hur väggen kom henne närmre och närmre. Det var när hon skulle hämta ut medicin åt sin pappa, och det visade sig att den var restnoterad, som allt svartnade.

– Visst hade jag under en längre tid varit under en enorm press, både privat med äldre föräldrar och på jobbet. Jag brukade vara den som fixade saker, men det här var droppen som fick känslorna att forsa ur mig. Så när min kusin sa till mig att nu sjukskriver du dig, du behöver inte fixa mer, du behöver vara ledig kändes det som en lättnad, säger hon i en intervju med Expressen.

6. Linnea Wikblad

Linnea Wikblad

Radioprogramledaren Linnea Wikblad, 35, berättar i podden Värvet hur hon från ingenstans kollapsade mitt i en direktsändning i P3.

– Vi hade Thomas Stenström där som är underbar att intervjua. Det var jättekul, men helt plötsligt kände jag: ”Jag vet inte vad nån säger”. Det bara susar, blir tyst och brusar i huvudet, det känns som att man ska kräksgråta. Jag kan inte vara här, jag måste gå hem. Sen gick jag hem i ett och ett halvt år, sa hon i avsnittet enligt Aftonbladet.

6. Nanne Grönvall

Nanne Grönvall

Folkkära artisten Nanne Grönvall, 59, är idag till synes uppe på benen igen efter att för några år sen gått in i väggen. Så här beskrev hon tiden nio månader efter hon kollapsat i sitt hem.

– Hjärnan har under de här 9 månaderna, som en liknelse, varit som en crashad dator – man får långsamt formatera om den och sen väldigt försiktigt stoppa in nya program. Sätter man in för många program samtidigt eller för fort, så crashar den igen, skrev Nanne Grönwall då i sin blogg.

7. Carola Häggkvist

Carola Häggkvist

Vår allas Carola, 55, berättade efter att ha tvingats avbryta inspelningen av Lets Dance, om att kroppen sa stopp och inte orkade med. Nu efter en långledighet är hon dock åter på fötter.

– Jag var i okej form ändå innan där men det var när kramperna kom på nätterna och jag inte kunde sova och jag skulle ringa efter doktorn efter lite mer, någon slags magnesiummedicin, och han bara frågade ”men är du okej? Är det bara det?”

– Då kom liksom tårarna för att då var det allt möjligt, att man var ensamstående med Zoe och att jag hade ont väldigt mycket och jag är en sån där som biter ihop då, men någonstans gick det inte, berättade Carola då i TV4:s Nyhetsmorgon.

8. Babben Larsson

Babben Larsson

Kloka komikern Barbro "Babben" Larsson, 65, satte fingret på spiken i en krönika hon skrev för veckotidningen Hemmets efter att ha gått in i väggen. Varför sätter många av oss så höga krav på oss själva?

– Jag blev först arg på min kropp när den inte orkade allt det som hjärnan ville. Som så många andra hade jag skyhöga krav på mig själv och massor jag ville åstadkomma. Långt senare insåg jag att kroppen faktiskt räddade livet på mig. Den tvingade mig att sakta ner och fundera på livets mening. Varför måste just jag vara en superwoman i alla lägen?, skrev Babben då, rapporterar Allas.

Foto: TT

Utvald läsning