Fråga läkarenSmärta och värkHögt blodtryckHudcancerTäta bröstDepression

Var kan du vaccinera dig mot covid-19? Det här bör du veta innan du bokar

27 apr, 2021 
Var kan du vaccinera dig mot covid-19?
Har du koll på var du kommer kunna vaccinera dig mot coronaviruset när det är dags? På en vårdcentral eller vaccinationsmottagning – och får man välja? Här är svaret på tre viktiga frågor om var du vaccinerar dig.
Annons
Nya lättnader för vaccineradeBrand logo
Nya lättnader för vaccinerade

Var kan jag vaccinera mig mot covid-19?

Var du vaccinerar dig mot coronaviruset och covid-19 beror på vilken region du bor i och vilken av vaccinationsfaserna du tillhör. Du kan vaccinera dig på en vårdcentral (den du är listad vid) eller på någon av regionens vaccinationsmottagningar.

De som hör till Fas 1 kan även få vaccination i hemmet eller på särskilt boende.

Vissa riskgrupper, bland annat allergiker, kan behöva ta sig till specialanpassade enheter för att hållas under uppsikt.

Läs mer om de olika vaccinationsfaserna här!

Får jag dos 2 på samma ställe?

Nej, inte nödvändigtvis. Har du bokat vaccinationsdos 1 via appen "Alltid öppet" kommer du automatiskt att få ett sms när det är dags att boka tid för dos två – men var du kan boka beror på var de har just den typen av vaccin du ska ha. Har du fått Pfizer som dos 1 ska du som regel få samma som dos 2, men eftersom det inte är säkert att din vårdcentral eller stället där du vaccinerade dig första gången har den sorten inne just då kanske du får välja någon annan vaccinationsmottagning. Så här lång tid ska det gå mellan doserna.

Annons

Kan jag vaccinera mig på vilken vårdcentral som helst?

I första hand ska du vaccinera dig på den vårdcentral du är listad på, men det finns vissa omständigheter som gör att du kan få vaccinera dig på en annan vårdcentral, exempelvis om du på grund av pandemin tillfälligt bor i din sommarstuga eller någon annanstans.

Hur många doser vaccin vårdcentralerna får in beror på hur många de har listade hos sig, och därför är det bäst att boka tid på den central där du är listad. Om fler plötsligt söker sig till vårdcentraler som inte har så många listade kan det uppstå brist på vaccin på den orten och fördelningen riskerar att bli väldigt ojämlik.

Du kan däremot boka tid för vaccination på en vaccinationsmottagning via appen ”Alltid öppet", när det är dags för dig att vaccineras. Kolla på 1177 vart det finns en vaccinationsmottagning nära dig!

Källa: 1177 Foto: TT

Annons