FörkylningHuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig mat

Experten: Därför blir unga och friska svårt sjuka av coronaviruset

17 apr, 2020 
Varför blir yngre personer och de som inte tillhör någon riskgrupp blir svårt sjuka av covid-19? Det vet forskaren Petter Brodin.
Annons

Videon kunde inte hittas

Uppdaterad 24/8 2020

Adam Alsings borgång tidigare i år väckte liv i en fråga som diskuterats flitigt under coronapandemin: Varför dör unga av coronaviruset?

För trots att riskgruppen är satt till 70 år och äldre kommer det hela tiden rapporter om att även yngre blir svårt sjuka i covid-19.

Petter Brodin, specialistläkare och docent i immunologi vid Karolinska institutet, sökte under våren 2020 personer till en studie som handlar om detta.

Han behövde tidigare friska personer under 50 år, utan underliggande sjukdom, som blivit svårt sjuka i covid-19 och behövt intensivvård med respirator. Forskarna ville undersöka vad som kan ligga bakom detta.

Så här säger han till MåBra kring varför även yngre personer och de som inte tillhör någon riskgrupp blir svårt sjuka av covid-19.

– Det vet vi inte exakt men vi försöker förstå det. Vi vet att övervikt, manligt kön, högt blodtryck och rökning är riskfaktorer. Vi tror att vissa individer har ett immunförsvar som av någon anledning går överstyr i sin kamp mot viruset. Vi kommer att leta genetiska, det vill säga medfödda förklaringar, samt miljöorsakade förklaringar till att det blir så.

Annons

Vad är cytokinstorm?

Peter Brodin menar att när unga och friska människor blir svårt sjuka eller dör av covid-19 är det nästan uteslutande på grund av att deras eget immunsystem löper amok. De drabbas av en så kallad cytokinstorm.

Men vad innebär egentligen det?

– Cytokiner är de proteiner som vita blodkroppar använder för att kommunicera. Normalt är kommunikationen välfungerande och begriplig, men av okänd anledning förlorar systemet här sin reglering. Man kan tänka sig att det blir som en rundgång i systemet, vissa cytokiner utsöndras i stora mängder och systemet förlorar kontrollen. Det leder till att kroppens egna vävnader skadas av den kraftiga inflammationen. Vid covid-19 är det detta som sker i lungorna hos patienter som försämras kraftigt efter några dagars sjukdom.

Hur behandlas cytokinstorm?

Finns det något sätt att behandla detta?

– Vi tror att det bästa sättet är att förebygga att systemet går överstyr. Vi försöker följa patienternas immunsystem, och hämma och blockera vissa cytokiner som vi tror är särskilt skadliga.

Annons

I studien ville forskarna undersöka personernas arvsanlag och immunsystem för att förstå om de kan ha en medfödd känslighet att utveckla cytokinstorm vid den här typen av infektion.

– Om vi kan hitta sådana riskmarkörer kan vi bättre förstå vem som riskerar att drabbas, och testa för detta innan man blir svårt sjuk. Vi skulle i sådana fall även kunna titta på familjemedlemmar om de också riskerar samma dramatiska sjukdom om de smittades av det nya coronaviruset, säger Petter Brodin.

I augusti kom så de första resultaten från studien. Där har forskarna identifierat flera celltyper som har en central funktion i immunförsvarets reaktion på coronaviruset, och vid så kallad överreaktion vid sjukdomen.

– De här fynden är värdefulla för att vi bättre ska kunna utvärdera patienter i kliniken, men också för utvecklingen av nya behandlingar som modulerar och lindrar immunförsvarets överreaktion vid svår covid-19, säger Petter Brodin i ett pressmeddelande.

Forskarna kommer nu jobba vidare med dessa fynd.

Foto: TT och Karolinska Institutet

LÄS MER:

Därför kan man testa positivt för corona TVÅ gånger

Studie: Rökning mångdubblar risken att dö av corona

Experterna om coronaviruset: Det kommer minst en våg till

Annons