Testa enkla 10 om dagen-övningen, som gör dig lyckligare

kvinna gör lycko-övning
Ta hand om dig och öka ditt välbefinnande
0:48

Efter reklamen: Ta hand om dig och öka ditt välbefinnande

(0:48)

Slå på ljud

Kan man välja själv att känna glädje och lycka? Till viss del i all fall. Vi vet ju till exempel att vi i stor utsträckning kan välja våra tankar – vad vi lägger vårt fokus på.

Så om vi vet att det till slut brukar komma något gott ur det mesta, även situationer som vi till en början kan tycka känns jobbiga eller svåra, skulle vi då kunna fokusera på den bra biten – redan från början?

Det är i alla fall precis vad den här enkla övningen går ut på, som författaren Elaine Dundon tipsar om hos Psychology Today. Hon menar att övningen kommer göra oss mer positiva och lyckliga i längden.

Forskaren: Här är livsvalen som gör dig lyckligare

Lyckoövning: 10 om dagen – så går den till

Lycko-övningen går att ta till vid olika tillfällen, och då har man lite olika fokus beroende på vad man vill ha ut av det. Men i grunden ser övningen ut så här.

Har du en partner hemma så gör gärna övningen tillsammans, annars kan du skriva ner dem för dig själv. Fråga din partner, eller dig själv, om vilka tio positiva saker som hänt under dagen.

Svaren skulle till exempel kunna bli:

  • ”Det var en fin dag, även fast det regnade”
  • ”Jag fick ett sms från någon jag inte hört av på ett tag”
  • ”Det gick bra på mitt viktiga möte”

Det kan också ha hänt tråkigare saker, som man då kan försöka se det positiva i. Till exempel:

  • ”Mitt möte gick inte alls som jag tänkt mig, men det gjorde att jag lärde mig hur jag ska hantera samma situation bättre nästa gång.”
  • ”Jag fick inte jobbet jag sökt, men det öppnar upp för nya möjligheter. Och jag lärde mig mycket om mig själv genom ansökan.”

Du lär dig att fokusera på det som är positivt – från början

Tanken är alltså att man tar det som varit utmanande under dagen och fokuserar på det på ett positivt sätt. Istället för att gnälla och bara se det negativa i situationen - vilket vi ofta hamnar i per automatik.

3 tips: Så blir du mer nöjd med det du har

Vill man använda sig av övningen i fler situationer så kan man till exempel lista tio saker som är utmanande i relationer eller på ditt jobb, och sedan tio positiva effekter som kan komma ur det ändå.

Det kan göra att vi ser ljusglimtarna i allt som händer, redan från början.

Källa: Psychology Today Foto: TT

Missa inte MåBra:s self care-kampanj! Här kan du läsa allt om vår kampanj.

Utvald läsning