SömnMindfulnessOnt i magenPollenallergiNyttig matMunhälsa

Studie: Ny behandling mot svår PMS – hälften slapp sina symtom

11 dec, 2020 
kvinna med magsmärtor ligger och är deprimerad i soffan
En medicin mot myom kan även hjälpa kvinnor med den svåraste formen av premenstruella besvär, pmds. En ny svensk studie visar att varannan kvinna slapp sina svåra psykiska symtom.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
5 myter om mens du kan sluta tro påBrand logo
5 myter om mens du kan sluta tro på

Mellan tre och fem procent av alla kvinnor har den svåraste formen av pms, premenstruellt dysforiskt syndrom, eller pmds. Vanliga symtom är irritabilitet, nedstämdhet, oro, ångest och uttalade humörsvängningar. Symtomen kan påverka det dagliga livet och relationerna till andra människor i väldigt hög grad.

Varför vissa får pms och pmds är fortfarande oklart men forskarna tror att det kan finns ett samband med de ämnen som bildas i kroppen när hormonet progesteron bryts ned.

Idag behandlas pmds oftast med kombinerade p-piller, preparat med gestagenet drospirenon och antidepressiva SSRI. Nu visar en ny studie gjord vid Uppsala universitet, Karolinska institutet och Umeå universitet att även ett läkemedel, upa, kan hjälpa mot pmds.

Medicinen balanserar hormonerna

– Vår forskning är en viktig pusselbit i förståelsen av de mekanismer som ligger bakom pmds. I dag är SSRI förstahandsbehandling vid pmds. Även om dessa läkemedel är mycket effektiva, så passar de inte alla kvinnor och ytterligare behandlingsalternativ är av värde, säger Inger Sundström-Poromaa, professor vid institutionen för kvinnors och barns hälsa vid Uppsala universitet och Centrum för kvinnors psykiska hälsa, Womher, i ett pressmeddelande.

Annons

I studien ingick 95 kvinnor med pmds. Hälften av dem fick upa, ulipristal acetate, som är en så kallad selektiv progesteronreceptor-hämmare. Den blockerar ägglossningen och förhindrar allt för stora svängningar i nivåerna av östradiol- och progesteron. Upa har ursprungligen tagits fram för behandling av muskelknutor i livmodern och endometrios.

Den andra hälften av kvinnorna fick placebo. Varken deltagarna eller läkarna visste vem som fick placebo eller medicin. Kvinnorna fick sedan registrera sina pmds-symtom varje dag via en mobil-app. De fick också skatta hur svåra symtomen var.

Hälften av kvinnorna med pmds blev symtomfria

Enligt studien minskade upa framförallt symtom som irritabilitet och depression. Hälften av kvinnorna som fick upa blev av med sin pmds. Motsvarande andel hos kvinnorna som fick placebo var 21 procent.

Biverkningarna av upa var lindriga.

– Förhoppningen är att detta kan bli en behandling för kvinnor med pmds. Vi är glada att vi kunnat visa att principen fungerar, och att vi på så sätt lärt oss mer om varför symtomen uppkommer, säger Inger Sundström-Poromaa.

Studien har publicerats i den medicinska tidskriften American Journal of Psychiatry.

Foto: TT

Läs mer:

Ida, 37, har PMDS – slutade vara kär i sambon över en natt

5 enkla rörelser mot mensvärk och PMS (som du kan göra hemma framför tv:n)

Jessica Wahlgren: Så har jag lagt om livet efter min PMDS

Annons