Studie: Några extrakilon och lite vin gör att du lever längre

För att öka dina chanser till att bli en så kallad ”superager”, alltså någon som blir över 90 år gammal, är det inte nödvändigtvis kalorisnål kost och löpning som är den bästa vägen. Det visar en ny studie, där forskare vid University of California har analyserat gamlingars levnadsvanor för att hitta de gemensamma nämnarna.

Enligt forskarna är det istället dessa faktorer som kan ge dig några extra år: Ha en hobby, motionera, drick 1-2 vin per dag, ha några extrakilon och drick kaffe.

Läs också: 7 matvanor som får dig att leva längre

I studien har man följt 1700 äldre under en 15-årsperiod för att se vilka vanor som kan påverka livslängden. Bland annat kunde man se att ett intag av 1-2 glas vin om dagen minskade risken att dö i förtid med 18 procent. Och de som hade några extrakilon men ändå inte var överviktiga löpte tre procent mindre risk för en för tidig död.

Att ägna sig åt en hobby två timmar om dagen minskade risken med 21 procent, och man kunde se att risken att drabbas av demens, vilket kan leda till förtidig död, minskade med hela 40 procent för de som motionerade regelbundet.

Läs också: Hemligheterna bakom ett långt liv – 12 tips!

– Vi har ingen förklaring till varför, men jag tror verkligen att måttligt drickande kan påverka livslängden. De här människorna är inspirerande; de dricker vin och kaffe, och har lagt på sig lite vikt. Men de rör på sig och använder sin hjärna. Det kanske kan säga oss någonting om hur vi ska tänka, säger forskaren Claudia Kawas till Metro UK.

Forskarna vill dock inte uppmuntra någon att börja dricka mer kaffe och vin samt lägga på sig onödig vikt – det behövs mer forskning innan de kan säga något med säkerhet.

Källa: Independent, Metro UK   Foto: IBL

 

Premiär för vår nya kurs: Stressa ner – lev mer!

Allt fler människor blir sjuka av stress – och kvinnor är extra utsatta. Det vill vi ändra på! Därför har vi skapat en praktisk webb- och mobilguide med verktyg som motverkar stress och utbrändhet.

Metoderna och råden som används har vetenskapligt bevisad effekt. De utgår från ett helhetsperspektiv – det vill säga hur vi tar hand om våra tankar, känslor och vår kropp.

”Stressa ner – lev mer är fantastiskt bra! Jag har precis varit väldigt stressad i jobbet, men tack vare denna kurs har jag bromsat i tid, innan det gått för långt.”

– Therese Lennartsson, Helsingborg, kursdeltagare.

”Jag tycker att kursen är väldigt bra! Jag har rekommenderat den till flera av mina patienter.”

– Andy Smith, fysioterapeut på Ekeby hälsocenter, Uppsala.

Du får bland annat:

  • Hjälp att känna igen och hantera stress
  • Insikt om dina egna stressbeteenden och triggers
  • Konkreta råd som hjälper dig bryta stressmönstret
  • Övningar i andning, mindfulness och acceptans
  • Övningar i meditation och kroppskännedom
  • Video med yinyogapass som släpper spänningar
  • Video med stretch som mjukar upp stressade muskler

Just nu-pris 199 kronor – läs mer och börja direkt här!

Redaktionens tips