SömnMindfulnessOnt i magenVätskebristHuvudvärk

Studie: Några extrakilon och lite vin gör att du lever längre

21 feb, 2018 
När forskarna upptäckte vilka livsstilsfaktorer som riktigt gamla människor har gemensamt blev de lite förvånade. Här är 5 saker de hittade – som kan hjälpa dig att bli en 90-plussare
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

För att öka dina chanser till att bli en så kallad ”superager”, alltså någon som blir över 90 år gammal, är det inte nödvändigtvis kalorisnål kost och löpning som är den bästa vägen. Det visar en ny studie, där forskare vid University of California har analyserat gamlingars levnadsvanor för att hitta de gemensamma nämnarna.

Enligt forskarna är det istället dessa faktorer som kan ge dig några extra år: Ha en hobby, motionera, drick 1-2 vin per dag, ha några extrakilon och drick kaffe.

Läs också: 7 matvanor som får dig att leva längre

I studien har man följt 1700 äldre under en 15-årsperiod för att se vilka vanor som kan påverka livslängden. Bland annat kunde man se att ett intag av 1-2 glas vin om dagen minskade risken att dö i förtid med 18 procent. Och de som hade några extrakilon men ändå inte var överviktiga löpte tre procent mindre risk för en för tidig död.

Att ägna sig åt en hobby två timmar om dagen minskade risken med 21 procent, och man kunde se att risken att drabbas av demens, vilket kan leda till förtidig död, minskade med hela 40 procent för de som motionerade regelbundet.

Annons

Läs också: Hemligheterna bakom ett långt liv – 12 tips!

– Vi har ingen förklaring till varför, men jag tror verkligen att måttligt drickande kan påverka livslängden. De här människorna är inspirerande; de dricker vin och kaffe, och har lagt på sig lite vikt. Men de rör på sig och använder sin hjärna. Det kanske kan säga oss någonting om hur vi ska tänka, säger forskaren Claudia Kawas till Metro UK.

Forskarna vill dock inte uppmuntra någon att börja dricka mer kaffe och vin samt lägga på sig onödig vikt – det behövs mer forskning innan de kan säga något med säkerhet.

Källa: Independent, Metro UK Foto: IBL

Annons