SömnMindfulnessOnt i magenMunhälsaVätskebrist

Studie: Lätt vardagsmotion minskar risken att dö i cancer

26 jun, 2020 
Kvinna sitter i yogapose i solnedgången
Nej, du behöver inte alltid träna så svetten lackar, åtminstone inte om du vill minska risken att dö i cancer. Det räcker faktiskt med mycket mindre än du tror. Så här kan du göra!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Att fysisk aktivitet fungerar som en medicin mot sjukdom är väl känt. Och det gäller även vid allvarliga sjukdomar som cancer. Bara genom en sundare livsstil skulle uppemot hälften av all cancer kunna förebyggas – och där är vanlig, enkel vardagsrörelse viktigare än man kan tro. Förutom att det förebygger vissa cancerformer, minskar det också risken att dö i dem, om man drabbas.

Nu visar ny forskning att det varken krävs blod, svett eller tårar för att sänka dödligheten i cancer. Tvärtom. Även rörelse som inte ökar flåset eller pulsen har effekt. Det är nämligen den totala tiden man sitter stilla som ger en riskökning. Det avgörande är alltså att komma på fötter. Hur du gör det är däremot inte lika viktigt som att du gör det.

Lätta aktiviteter som minskar risken att dö i cancer

Det räcker med det forskarna kallar för LIPA, light-intensity physical activity, lätt aktivitet som inte höjer puls eller andhämtning, för att minska risken att dö i cancer.

Annons

I den nya studien följde man 8000 medelålders personer i drygt tio år. Bland annat fick de bära en aktivitetsmätare som registrerade alla rörelser. Man följde sedan upp personerna och tittade på hur många som hade avlidit i cancer: De personer som ersatte 30 minuters stillasittande varje dag mot lättare fysisk aktivitet löpte 8 procent lägre risk att dö i cancer. De lätta aktiviteterna kunde bestå av exempelvis långsamma promenader, hushållsarbete, enklare trädgårdsarbete, bowling eller stillsam yoga. Alltså fysisk aktivitet som de allra flesta klarar av utan att ta i eller byta om till träningskläder. De som tog i något mer och fick en något ökad andhämtning, till exempel genom att promenera lite raskare 30 minuter per dag, minskade risken att dö i cancer med 31 procent.

Studien är publicerad i JAMA Oncology. Du kan läsa den här.

Foto: TT

Läs mer:

10 vanliga frågor om cancer – experterna ger svar

Coachen från SVT: Vardagsmotion är bästa träningen!

Test: Får du tillräckligt med vardagsmotion?

Annons