Psykologen: Därför borde du testa skogsterapi

Ett barn som går i skogen.

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev
1:13

Efter reklamen: Varva ner inför semestern – 5 tips

(1:13)

Att gå ut i skogen för att andas in den friska luften och lyssna på trädens sus är inget ny fenomen, många uppskattar att tillbringa tid ute i naturen. Just skogsterapi är dock något relativt nytt i västvärlden och det är något som har växt sig större de senaste åren.

Vad är skogsterapi?

Skogsterapi härstammar från japanska Shinrin-yoku som ofta översätts till “skogsbad”. Shinrin-yoku handlar inte om att ta ett fysiskt bad utan om att låta sig sjunka in i skogens atmosfär.

Skogsterapi är en typ av mindfulness, alltså medveten närvaro. Mindfulness handlar om att träna på att vara i nuet utan att för den delen döma vad som händer här och nu. Genom mindfulness övar man till exempel på att notera vilka tankar och känslor man har utan att lägga någon värdering i att man har dem.
– Synen, ljuden och lukten av skogen får oss att stanna i stunden så att våra hjärnor kan sluta grubbla och oroa sig, säger psykologen Scott Bea till Health Essentials.

Skogsterapins hälsofördelar

Inte nog med att skogsterapi kan minska stress visar studier att terapiformen också har stora hälsofördelar för kroppen. En studie visar att skogsterapi minskar stresshormonet kortisol. En annan studie visar att den har en positiv inverkan på blodtrycket och adiponektin, ett protein som hjälper till att reglera blodsockernivåerna i blodet.

För att skogsterapi ska hjälpa i längden krävs träning. Träna behöver du dock inte göra genom att vara i skogen varje dag, det räcker med att träna mindfulness – testa att öva fem minuter per dag.
– Det är som att ta en pianolektion – om du aldrig tränar på att spela piano efter lektionen kommer inte lektionen att göra så stor skillnad, säger Scott Bea.

Är du farligt stressad? 10 tidiga tecken på utmattning

Testa psykologens 5 minuters övning:

  • Sitt bekvämt och notera din andning.
  • Notera saker som flyttar fokuset från din andning – det kan vara ett ljud, en tanke eller en känsla.
  • Försök att bara notera det som fick dig att fokusera på annat än din andning men låt det sedan passera och återgå till din andning. Tänk till exempel: Jag noterar att tanken dök upp, nu låter jag den passera utan att värdera den och fortsätter att fokusera på min andning.
Redaktionens tips

3 viktiga lärdomar som kan ge ett längre och lyckligare liv

Så påverkas din kropp av att du oroar dig

3 dagliga vanor som kan hjälpa dig att minska din stress

Dela på: