6 hälsosamma steg till friskare, starkare lungor

kvinna tränar andning för att få starkare lungor

Vi utsätts konstant för saker som påverkar våra lungor. Avgaser, pollen, stress och virus är bara några exempel.

VIDEO: Se 6 steg till friskare och starkare lungor
0:47

Efter reklamen: VIDEO: Se 6 steg till friskare och starkare lungor

(0:47)

Slå på ljud

– Det är mycket lungorna ska ta hand om som vi inte tänker på. När andningen inte fungerar får det stora effekter på kroppen och på vårt mentala mående, säger Gunilla Westergren-Thorsson, professor i lungbiologi på Lunds universitet och medlem i Hjärt-Lungfondens forskningsråd.

Senaste hälsotrenden – så andningstränar du

Lungorna åldras och vi får sämre lungkapacitet

I normala fall tar vi cirka 12 till 18 andetag per minut i vila. Men precis som allt annat i kroppen åldras även lungorna. Generellt får man sämre lungkapacitet med ökad ålder.

– Men det är väldigt individuellt när det sker. Vissa kan ha friska lungor långt upp i åren medan andra kan märka att lungorna försämras redan i 25-årsåldern.

Lungorna hos en person som röker åldras tidigare, samma gäller om man utsätts för mycket avgaser. De måste jobba mer, helt enkelt.

Många har astma utan att veta om det

En annan riskfaktor som sliter på lungorna är återkommande lunginflammationer. Det gäller även så kallad infektionsutlöst astma.

– Idag är vi bra på att ta hand om sådant inom vården. Har man astma kan man till exempel sätta in tilläggsmediciner för att förhindra andnöd, säger Gunilla Westergren-Thorsson.

Problemet är bara att många som har astma inte vet om det. Astma finns också i flera former, bland annat köldastma som gör att man får besvär i kyla. Köldastma förväxlas ofta med dålig kondition.

– Vanliga, återkommande förkylningar är dock inte skadligt för lungorna på samma sätt. En av de vanligaste orsakerna till andnöd är stress och ångest.

Så ska du göra om du får andnöd

– Om du får andnöd, sätt dig på en stol och ta djupa andetag. Då brukar det släppa inom någon minut.

För fylla lungorna med luft bör man andas med magen.

– Lägg dig ner och ha en hand på magen. Den nedre delen av magen ska fyllas ut när du drar in luft.

Om man däremot får plötslig andnöd när man till exempel går uppför trappor, kan det vara bra att kolla upp.

– Om det gör ont att andas och man känner ett motstånd när man drar efter andan ska man kolla upp det med läkare. Det kan bero på astma eller ibland på hjärtsjukdom. Det gäller särskilt om man även är extremt trött. Då kan syresättningen vara låg, säger Gunilla Westergren-Thorsson.

KOL kan vara en anledning till att man inte får luft

KOL är en annan vanlig orsak till att man inte får tillräckligt med luft. Ofta kopplas KOL samman med rökning men många har sjukdomen utan att ha rökt. Varför icke-rökare drabbas vet man inte. Och precis som med astma är det många som har sjukdomen utan att veta om det.

– Om en person med friska lungor blåser med ett sugrör i ett glas med vatten blir det många bubblor. Har man KOL blir det bara några få bubblor. Misstänker man att man har KOL ska man alltid vända sig till läkare.

Din andfåddhet kan vara ett tecken på allvarlig sjukdom

Så tränar du dina lungor starkare

Finns det då något man kan göra för att stärka sina lungor och andas lättare? Ja, absolut. Man kan "träna" sina lungor och träningen är enkel och kan göras av de flesta:

 1. Promenera
  – Ett bra sätt att stärka lungorna är att ta en promenad, träning är alltid bra men den behöver inte vara intensiv, berättar Gunilla Westergren-Thorsson.
 2. Djupandas
  När man djupandas stretchar man den viktiga bindväven som håller ihop lungorna,
  – Man kan likna bindväven runt lungorna som en muskel som behöver tränas. Genom att spänna ut den håller man den spänstig, säger Gunilla Wester- gren-Thorsson.
 3. Yoga
  – Jag rekommenderar yoga eftersom man får lära sig andas på ett bra sätt.
 4. Sjung!
  Att gå med i en kör är ett annat lungstärkande knep. Sång är nämligen också bra träning för lungorna.
 5. Sträck på dig
  – Står man kutryggigt trycker det på lungorna och man får tyngre att andas, säger GunillaWestergren-Thorsson.
 6. Håll vikten
  Övervikt trycker också på lungorna och gör det tyngre att andas.

Foto: TT

SE OCKSÅ: 3 övningar som är bra för din andning
1:31

Efter reklamen: SE OCKSÅ: 3 övningar som är bra för din andning

(1:31)

Slå på ljud

Utvald läsning