Livsmedelsverket: Här är maten som inte ska komma i kontakt med folie

23 aug, 2021 
Laxsida med citronskivor inbäddat i aluminiumfolie
Ett ganska klassiskt sätt att ugnsbaka lax på, som alltså Livsmedelsverket avråder från. Foto: TT.
Aluminiumfolie har många behändiga användningsområden i köket. Men visste du att det faktiskt finns lägen då aluminiumet kan utgöra en regelrätt fara för hälsan? Undvik att göra detta misstag.
Annons
Är det bra eller dåligt att värma maten i mikron? Här får du svaret
Är det bra eller dåligt att värma maten i mikron? Här får du svaret

Matrester som kyls ner håller i regel upp till fyra dagar om de är förvarade rätt (i frysen förstås betydligt längre). Men vad innebär att förvara maten ”rätt” – räcker det inte att bara slänga lite aluminiumfolie över tallriken och slänga in den i kylen?

Nej, menar experterna. Det kan bli skadligt, här är varför – och vad du bör göra för att undvika att drabbas.

Se ocksåLivsmedelsverket om de bästa och sämsta sätten att tillaga mat på och – kan konservburkar bli giftiga? Toxikologen svarar.

Livsmedelsverket varnar – aluminiumet kan lösas ut i maten

Recept.se Nyhetsbrev

Livsmedelsverket uppmanar till att undvika tillagning eller förvaring av sura eller salta rätter i aluminiumfolie. Det kan röra sig exempelvis om krossade tomater, apelsinjuice eller ugnsbakad fisk som man lagt citronskivor på. Syran riskerar att orsaka en galvanisk korrosion, vilket innebär att folien bryts ned och att aluminium löses ut i maten.

Annons
De här 3 livsmedlen kan bilda det farliga giftet

Någon gång då och orsakar inte nödvändigtvis något större fara, men att få i sig för mycket aluminium är inte bra för människan i längden och kan ge olika konsekvenser. Särskilt utsatta menar Livsmedelsverket är kvinnor i fertil ålder, barn samt personer med nedsatt njurfunktion.

Av samma anledning är det rekommenderat att spara överblivna öppnade konservburkar, exempelvis just krossade tomater, i en annan behållare vid förvaring.

Materialet sluter inte tätt – släpper in syre

Hälsosajten The Healthy rapporterar också att materialet bör användas med försiktighet även av en annan anledning – nämligen att de inte håller tätt. Något som gör att bakterier enklare kan uppstå, eftersom de frodas vid kontakt med syre.

– När luft är närvarande gör det att bakterierna kan växa snabbare, så du vill verkligen få rätt behållare och packa saker på lämpligt sätt om du vill att maten ska hålla, förklarar dietisten Lindsay Malone. Hon fortsätter:

Annons

– Om du har mycket matrester är det därför smartast att dela upp portionerna i bra lufttäta behållare, där du placerar de du ska äta snarast i kylen och resten direkt in i frysen.

Källa: Livsmedelsverket, The Healthy
Foto: TT

Annons