Därför ska du aldrig äta gammal, överbliven pasta

skål med pasta

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev
1:20

Efter reklamen: Så ska du äta efter en magsjuka

(1:20)

Vi vet att det inte är bra att låta mat stå framme i rumstemperatur eftersom bakterier då växer till sig. För vissa livsmedel kan det räcka med att de står framme en kortare tid för att bakterietillväxten ska komma igång. Röror med majonnäs som fått stå framme på buffébordet är bara ett exempel.

Men det finns också livsmedel som kokas och som ändå innehåller, eller bildar, bakterier. Vissa kan bilda ett i värsta fall dödligt gift inom loppet av några dagar. Det gäller pasta, ris och nudlar, till exempel, men också pastasallader.

I den här maten finns bakterien bacillus cereus

När rätter med pasta, ris eller nudlar får stå framme efter tillagning förökar sig nämligen bakterien bacillus cereus som överlever kokning. Bacillus cereus kan föröka sig snabbt – och den dör alltså inte av att du värmer upp maten igen. Får den växa till sig tillräckligt mycket kan man bli matförgiftad.

Bakterien kan bilda två olika gift när den förökar sig. Det ena giftet bildas i maten och ger kräkningar. Det andra giftet bildas i tunntarmen och ger diarré.

Matförgiftning orsakad av kräk-varianten av bacillus cereus ger symtom som

  • plötsligt illamående
  • kräkningar
  • magsmärtor
  • ibland också diarréer

Symtomen kommer snabbt, mellan 0,5 till 6 timmar efter att man fått i sig giftet.

Så snabbt blir giftet dödligt

Det finns flera dödsfall kopplade till bacillus cereus. I ett av fallen hade en familj ätit en överbliven pastasallad från en picknick fyra dagar tidigare. Efter picknicken hade den förvarats i kylskåp. De fyra barnen som ätit pastasalladen började kräkas på natten. De togs till sjukhus där det yngsta barnet dog av att levern slutade fungera.

Kan man äta möglig mat? Så här säger Livsmedelsverket

Även en belgisk student, som hade förberett matlådor med spaghetti för en vecka, har avlidit av leverskador orsakade av bakterien. Han blev sjuk då han åt den femte portionen, som hade fått stå framme en stund innan den värmdes upp. Dödsfall har också inträffat efter måltid med nudlar som förvarats i rumstemperatur.

Så ska du spara och förvara pasta, ris och nudlar

Om du ska spara överbliven pasta ska den kylas ner eller frysas in snabbt.

Så här kan du göra det, enligt Livsmedelsverket:

  • Kallt vattenbad: Mat i volymer större än en halvliter kan svalna i ett kallt vattenbad. Byt vattnet ofta eller lägg i kylklampar för att hålla temperaturen i vattenbadet konstant kallt under hela avsvalningen.
  • Utomhus: Mat i volymer större än en halv liter kan även svalna ute om utetemperaturen är några plusgrader eller kallare.
  • Mindre behållare: Det går även bra att dela upp större volymer mat i mindre behållare så att den svalnar snabbt i rumstemperatur.

Källor: ScienceAlert, Livsmedelsverket

Foto: TT

Redaktionens tips

När tvättade du aktivitetsklockan sist? (Du vill nog göra det nu)

Maten med störst risk att ge dig matförgiftning

7 vanliga hygienmissar (nästan) alla gör i köket

Dela på: