SömnMindfulnessOnt i magenPollenallergiNyttig matMunhälsa

12 knep för att känna sig piggare efter en natts dålig sömn

28 jan, 2022 
kvinna gäspar vid datorn
Sovit dåligt? Här är tolv enkla tips för att få ny kraft och energi och skapa en riktigt bra dag ändå!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
10 ovärderliga tips för morgontröttaBrand logo
10 ovärderliga tips för morgontrötta

När man vaknar på fel sida efter en riktigt dålig natt kan det vara svårt att se hur man ens ska orka ta sig igenom dagen. Men med de rätta knepen kan du faktiskt vända din dag på andra sätt än bara balja efter balja med kaffe.

12 tips för att vända en trött och opeppad morgon

Bete dig som du vill känna dig

Tankens kraft är stor. Vi tror ofta att vi beter oss efter hur vi mår, men till stor del så påverkas vårt mående av vårt beteende. Alltså – känner du dig deppig och seg, men vill få mer energi, börja med att bete dig som du vill känna dig! Bränn av ett leende, höj tempot, sätt på en peppig låt och se eller läs något som du vet får dig att gapskratta!

Bada i ljus

Ljus hjälper vår hjärna att vakna. Känner du dig extra trött, se till att släppa in så mycket dagsljus du kan och ta stöd av stark inomhusbelysning så fort ögonen känner sig redo. Alla bäst är det att försöka komma ut och få lite frisk luft, en kort promenad runt kvarteret hjälper bra.

Annons

Drick ordentligt

Fyll på vätskedepåerna efter natten. Vätskebrist kan göra dig slö och ett rejält glas vatten är alltid en bra start på dagen.

Rör dig

Motion i alla former är kanon för att piggna till. Efter ett träningspass kommer du garanterat att känna dig som en ny människa. Är du riktigt trött och omotiverad, välj något snällt eller börja med att värma upp rejält så brukar kroppen svara. En kort stretch väcker kroppen fint. Men, om du känner dig helt sänkt räcker en promenad mer än väl.

Ta en kalldusch

Det kanske varken är lockande eller behagligt, men en kalldusch väcker dig onekligen.

Ät en bra frukost

Du kanske inte har någon vidare aptit, men att skippa frukosten kommer inte göra dig piggare. En rejäl hälsosam frukost ger dig definitivt den bästa starten på dagen. Har du tid, unna dig en lyxig långfrukost, att unna sig känns extra bra när man känner sig lite låg. Är det bråttom, försök få i dig åtminstone en smoothie eller en macka. Frukost är också en signal till kroppen att natten är slut.

Annons

Stryk något på att göra-listan tidigt

Att känna sig produktiv kan ge energin en skjuts.Ta tag i något lättsmält på att göra-listan så får du igång dagen. Sen brukar det rulla på lite lättare.

Gör något snällt för någon annan

Det må vara en klyscha, men att få någon annan att må bra gör också att man mår bättre själv. Det är också ett bra sätt att vända humöret om du känner dig opeppad och morgontjurig.

Undvik raffinerat socker så mycket du kan

Tröttheten kickar igång sockersuget hos en kropp och hjärna som skriker efter energi. Men försök stå emot. Risken är annars att du får en snabb kick, som sedan följs av en kraschlandning, och så är bergochdalbanan igång. Fokusera istället på flera små proteinrika mål under dagen, det håller energin jämnare.

Ta en powernap

Klockan tre-dippen kommer garanterat bli djupare efter en natt med dålig sömn. Har du möjlighet, ge efter för tröttheten och ta en kort powernap, så kommer resen av dagen att kännas härligare.

Annons

Var snäll mot dig själv

Sänk dina förväntningar på dagens prestationer och gör så snälla val du kan mot dig själv.

Sätt upp små belöningar

Tanken på att något härligt väntar får det att kännas bättre redan innan det har hänt. Strössla din dag med små belöningar som är bra både för orken, själen och kroppen. Ta en promenad och köp en extra god kaffe, sätt blommor i en vas vid skrivbordet, tänd ett ljus, unna dig ett extra festligt mellanmål som ger dig ny kraft, ring en vän på lunchen, ta en paus och kolla in roliga kattklipp… plötsligt kan det ha blivit en riktigt härlig dag trots en tuff start!

Inspirerat av: Well+Good

Foto: TT

Annons