SömnMindfulnessOnt i magenMunhälsaVätskebrist

8 rutiner att införa – för en bättre start på morgonen

05 jan, 2018 
AvNanna von Knorring
Sunda rutiner bäddar för en bra start på dagen. Öka din energi, produktivitet och ditt humör med enkla, hälsosamma morgonrutiner som passar för just dig. Här listar vi åtta rutiner att prova – och etablera – i år.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Det sägs att den som sätter igång först når mest framgång och visst finns det flera exempel på det. Den framgångsrika designern Tory Burch stiger upp kvart i sex och ägnar 45 minuter av sin morgon till att träna, Vogues chefredaktör Anna Wintour spelar tennis på morgonen innan jobbet och Arianna Huffington, som grundat tidningen Huffington Post, ägnar 30 minuter åt meditation och yoga.

Läs också: Morgontrött? Därför är vissa det och andra inte

Skeptisk och en inbiten snoozer som har svårt att stiga upp ur sängen varje dag? Det går faktiskt att träna sig till att bli en morgonmänniska – mycket tack vare en fast rutin som passar för en själv. Det går kanske inte att göra en totalomvändning över en natt, men genom att gradvis fasa in rutiner som gör dig mer morgonpigg ökar dina chanser att få en bra start på morgonen.

Här följer 8 hälsosamma rutiner att etablera i vardagen:

1. Planera dagen innan

Annons

Morgonen kommer bli mycket enklare om du förbereder i ett par minuter innan du går och lägger dig. Genom att lägga fram kläderna du vill ha på dig, packa väskan och förbereda matlådan kommer det vara enklare att börja dagen på ett organiserat sätt.

2. Skippa snooze-knappen

Det är svårt – vi vet! Men att börja dagen med att somna och vakna om vartannat (samtidigt som du bråkar med snooze-funktionen på mobilen) kommer definitivt inte att göra dig pigg eller utvilad. Stäng av larmet och stig upp direkt för att få mer tid för dina morgonrutiner.

3. Drick vatten och byt ut kaffet

Att dricka ett glas vatten borde vara bland det första du gör på morgonen. Din kropp har varit utan vatten i flera timmar och behöver återfuktas. Dessutom är vatten bra för huden och för matsmältningen. Om du alltid startar dagen med en kopp kaffe och vill prova på något nytt finns grönt te som innehåller koffein alternativt varmt vatten med citron som har flera hälsofördelar.

Annons

Läs också: Därför ska du börja dagen med varmt citronvatten 

4. Utöva mindfulness och meditera

Börja dagen med en stunds ro och positiv anda. Gör mindfulnessövningar, meditera eller sitt tyst och föreställ dig hur din dag ska bli i positiva ordalag.

5. Lyssna på musik

Behöver du lite mer energi för att komma igång och vakna? Lyssna på musik medan du gör dig redo och äter frukost för att ge humöret ett lyft.

6. Träna

Oavsett om du vill svettas till musik, gå på en lugn yogaklass eller stretcha lite hemma så ger träning energi till både kroppen och humöret. Du kommer vakna ordentligt tack vare endorfinerna som frigörs och dessutom kommer du vara klar med dagens träningspass redan innan du går till jobbet – win-win!

Läs också: 8 nyttiga frukostar – för dig som vill börja dagen på topp 

7. Ät frukost

Frukost är minst lika viktigt som lunch och middag. Din kropp behöver energi, vilket du inte enbart får från kaffe. Om du sällan är sugen på något på morgonen kan du prova att göra något speciellt till frukost så du har något att se fram emot. Kanske älskar du blåbär och kan toppa din yoghurt med det eller så har du en färdig gröt gjord på overnight oats att njuta av?

8. Utnyttja resan till jobbet

Att pendla till jobbet är sällan kul – speciellt inte om det innebär trängsel i kollektivtrafiken eller på bilvägarna. Se till att utnyttja din tid på ett sätt som gör dig glad. Lyssna på en podcast, läs en bok eller spela musik som du gillar och försök stänga ute tanken på trängseln för att få en bra start på arbetsdagen!

Läs också: 6 små förändringar i vardagen – som gör dig mer framgångsrik

Foto: Shutterstock

Annons