SömnStressMindfulnessOnt i magenVätskebristHuvudvärk

Studie: Morgontrötta personer är smartare

15 mar, 2017 
Brukar du snooza dig igenom tidiga morgnar? Det kan vara ett tecken på intelligens, enligt forskare.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Tar det emot att stiga upp ur den sköna, varma sängen om morgnarna? Du kanske rentav trycker på snooze-knappen och ligger kvar och morgnar dig 10-15 minuter (eller mer), innan du sömnigt stapplar upp? Det är i så fall inget att skämmas över – och innebär inte att du är vare sig lat eller odisciplinerad.

Brittisk forskning visar nämligen att morgontrötta personer tenderar att vara mer intelligenta än de som energiskt hoppar ur sängen i arla morgonstund.

Läs mer från Femina: 11 oväntade anledningar till att du alltid är trött

Forskarna Satoshi Kanazawa och Kaja Perina har kommit fram till att personer med högre IQ tenderar att gå och lägga sig senare på kvällen och följaktligen stiga upp senare på morgonen, såväl på vardagar som under helgen. De allra smartaste gick och la sig efter midnatt – i genomsnitt klockan 00.29.

Förklaringen, enligt forskarna, finner vi i evolutionen. Förr i tiden steg alla upp tidigt om morgnarna och gick och la sig långt innan midnatt, eftersom de inte hade tillgång till artificiellt ljus.

Annons

Läs även: Därför ska du träna direkt på morgonen

Då elektricitet är en relativt ny uppfinning historiskt sett – och det är vår moderna teknik som överhuvudtaget gör det möjligt att snoooza – har bara de allra smartaste hunnit anpassa sig till våra nya förutsättningar.

En annan studie, från University of Southhampton, har jämfört socioekonomiska faktorer hos 1 229 män och kvinnor med olika typer av dygnsrytm. De fann då att ”nattugglor” – personer som går och lägger sig senare än 23 och stiger upp efter 8 – har högre inkomst och en bättre levnadsstandard än morgonpigga människor.

Foto: Shutterstock
Källor: Red Online, Psychology Today

Aldrig mer trött – expertens bästa tips

Alltid trött?
Alltid trött? Bli piggare med expertens knep!

Läs också: Aldrig mer trött – expertens bästa tips

 

Få MåBra:s populära nyhetsbrev!

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste hälsonyheterna och får mängder av kost-, träningstips och annan inspirerande läsning. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

 

Annons