SömnMindfulnessOnt i magenMunhälsaVätskebrist

Så mycket sover de allra friskaste

25 okt, 2021 
Kvinna som sover.
Enligt en undersökning sover människor i de fem hälsosammaste länderna i genomsnitt mindre än de ofta rekommenderade åtta timmarna per natt. Sverige räknas som det sjätte friskaste landet och här sover vi i genomsnitt sex timmar per natt.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
Så lyckas du få en bättre sömnBrand logo
Så lyckas du få en bättre sömn

Det finns nog få saker som slår en god natts sömn! Men det kan faktiskt bli för mycket av det goda. Om man upplever att man behöver mer sömn än vad som känns hälsosamt kan det tyda på att allt inte står rätt till i kroppen.

Att sova mellan sju och nio timmar per natt räknas som normalt för en vuxen. Men sömnbehovet är högst individuellt och beror också av hur hög kvalitet sömnen håller när man väl sover.

Se ocksådet här är bästa tiden att gå och lägga sig på.

Undersökning har tittat på hälsa och sömnmängd

En ny undersökning, genomförd av madrassföretaget Zoma Sleep, tyder på att människor i de fem friskaste länderna (av 37 stycken) sover i genomsnitt 6 timmar och 53 minuter per natt.

För undersökningen har man tittat på informationsbolaget Bloombergs årliga globala hälsoindex där nästan alla världens länder får ett genomsnittligt betyg på hur hälsosamma medborgarna är överlag.

Annons

Det baseras på bland annat medellivslängd, rökning, fetma, miljöfaktorer och tillgång till vatten och sjukvård.

I den nya undersökningen har man sedan ställt det här hälsoindexet i relation till hur mycket man sover i genomsnitt i 37 olika länder som man fann sådan data för.

Man verkar sova mindre i hälsosamma länder

I Sverige sover vi i genomsnitt 6 timmar per natt och vi räknas som det sjätte friskaste landet enligt hälsoindexet.

På första plats när det gäller hälsa stod Spanien följt av Italien, Island, Japan, Schweiz och därefter Sverige då. Människor i de fem första länderna sover i genomsnitt alltså strax under sju timmar per natt om man slår ihop dem.

Människor i länderna med lägst hälsoindex där Argentina hamnade i botten följt av Mexiko, Kina, Ungern och Förenade Arabemiraten sover man i genomsnitt 7 timmar och 16 minuter per natt.

Mexiko hade det högsta antalet timmar som befolkningen sover i genomsnitt, nio timmar, samtidigt som det hade lägst förväntad livslängd.

Annons

Kanske spelar sömnkvaliteten större roll än antalet timmar

Kanske finns där ett samband mellan kortare sovtid och bättre hälsa eller en längre sovtid och sämre hälsa? Det går inte att fastställa av den här undersökningen.

Men företaget bakom undersökningen har en teori om att ett eventuellt samband skulle kunna tyda på att sömnkvaliteten spelar större roll än det faktiska antalet timmar man sover.

Alltså att man kan klara sig på mindre sömn om den håller högre kvalitet och att det inte spelar någon roll hur mycket man sover om den håller sämre kvalitet.

Artikelinspiration: Well+Good

Källa: Zoma Sleep

Foto: TT

Annons