Är det farligt att sova för mycket? Så svarar sömnexperterna

Kvinna tar tupplur i soffan
Så funkar sömnhormonet melatonin
1:17

Efter reklamen: Så funkar sömnhormonet melatonin

(1:17)

Slå på ljud

Det finns massor av forskning om sömnens betydelse för hälsan. Den mesta av den är dock gjord på hur för lite sömn påverkar oss och det är ingen munter läsning. För lite sömn ökar risken för ett flertal sjukdomar, bland annat diabetes typ 2 och hjärtkärlsjukdom.

Ofta uppmanas vi att prioritera sömnen och sova mer. Detta eftersom många sover mindre än de sju, åtta timmar per natt man oftast behöver.

Forskare: Att snooza på morgonen kan göra dig piggare

Samtidigt har vi fått lära oss att för mycket sömn inte heller är bra – men stämmer det? Kan man överdosera sömn? Den vetenskapliga nyhetessajten ScienceAlert har frågat 26 medicinska experter inom sömn och neurologi.

Därför kan du sova ut – med gott samvete

85 procent av de tillfrågade experterna svarar att vi inte kan överdosera sömn eller sova oss sjuka.

Under sömnen sker en reparationsprocess av hela kroppen. Bland annat får immunförsvaret tillfälle att jobba ostört, det bildas nya celler och hjärnan rensas på slaggprodukter. Att vi skulle kunna bli ”överreparerade” av för mycket sömn är inte särskilt troligt.

Istället kan ett stort sömnbehov vara en signal om att kroppen faktiskt behöver göra lite extra reparationsarbeten för tillfället. Det kan också vara en signal om att man behöver mer återhämtning, kanske för att man är inne i en intensiv träningsperiod, har det stressigt på jobbet eller för att man återhämtar sig efter en infektion.

Själva extrasömnen är alltså inte skadlig i sig. Tvärtom kan det ökade sömnbehovet vara kroppens sätt att berätta att du har någon slags ”skada” som ökar behovet av sömn.

Därför kan du och din partner behöva en sömnskilsmässa

Då kan för mycket sömn vara en varningssignal

Är man frisk och lever ett aktivt liv är det alltså inte farligt att sova mer än normalt. Däremot har man sett att den som sover mycket och även lever ett stillasittande vardagsliv, löper en större risk att dö i förtid. Ett hälsoråd till sjusovare är därför att öka på sin fysiska aktivitet under sin vakna tid.

Om man plötsligt märker att sömnbehovet ökar rejält från det vanliga, eller om man inte känner sig utsövd trots att man sover ut, kan det vara bra att ta upp det med sin läkare. Orsaken till det ökade sömnbehovet kan då sitta i kroppen och till exempel orsakas av sömnapné (andningsuppehåll under sömnen) eller smärttillstånd.

Foto: TT

Utvald läsning