FörkylningHuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig mat

Så blir du av med nästäppan – en gång för alla!

14 dec, 2016 
Är du ofta täppt i näsan? Här är vanliga orsaker – och bästa botemedlen!
Annons

Tre av tio svenskar har nästäppa. Den kan göra livet till ett litet helvete. Man kan ha svårt att andas normalt eller att sova. Det som händer är att näsans slemhinna blir inflammerad och sväller upp. Andra symtom kan vara nysningar, klåda, rinnande näsa och trötthet. Reaktionerna är i stort sett desamma oavsett nästäppans orsak.

Anders Cervin, docent och överläkare vid Helsingborgs lasarett, delar upp nästäppa i tre grupper beroende på bakomliggande orsak:

• infektioner av bakterier eller virus, ofta förkylning

• allergi

• icke-allergisk täppa med oklar orsak

Här är boten!

Det finns många sätt att bota nästäppan beroende på vad som är orsaken.

FÖRKYLNING: Receptfri avsvällande nässprej som dämpar svullnaden i näsan genom att minska blodflödet i nässlemhinnan. De får användas i max 10 dagar. Om man är förkyld och samtidigt allergisk eller överkänslig kan kortisonsprej vara ett alternativ. Det dämpar inflammationen.

Annons

POLLENALLERGI: Om allergi är orsaken till nästäppan gäller det att först dämpa allergin. Nässkölj med koksaltlösning kan prövas. Tabletter, ögondroppar och nässprej med antihistamin finns receptfritt på Apoteket.

–Om nästäppan är dominerande symtom så är kortisonsprej i regel mer effektivt än antihistamin, men de kan kombineras, säger Anders Cervin.

Ta läkarkontakt för undersökning och recept vid långvariga besvär.

DAMM- OCH KVALSTERALLERGI: Kortisonsprej är förstahandsbehandling. Eventuellt antihistamintabletter mot allergi. Undvik att äta eller dricka sådant som gör nästäppan värre, till exempel starka kryddor, öl och vin. Bädda inte sängen på morgonen, då frodas kvalster. Nässkölj med koksaltlösning.

ICKE-ALLERGISK NÄSTÄPPA: Här vet man inte orsaken till täppan. Det tycks vara en överkänslighet i nässlemhinnan som aktiverar kroppens immunförsvar. Receptfri kortisonsprej är den behandling som används men fungerar inte alltid lika bra som vid allergi. Den är inflammationsdämpande och används ofta mot nästäppa, oavsett om besvären är allergiska eller inte.

Annons

–Många patienter använder kortisonsprej dagligen under lång tid. Risken för biverkningar är minimal, säger Anders Cervin.

NÄSSPREJSMISSBRUK: Överanvändning av nässprej kan ge kronisk nästäppa. Man kan trappa ner genom att varva nässkölj med koksaltlösning och kortisonsprej. Ibland kan en kort kur med kortisontabletter behövas.

GRAVIDITET: Nästäppa är vanligt under graviditet men går över efter förlossningen. Prova nässkölj med koksaltlösning, eller kortisonsprej och avsvällande tabletter, typ Rinexin.

BIHÅLEINFLAMMATION: Kortisonsprej dämpar inflammationen och öppnar bihålorna. Ibland behövs också penicillin mot infektionen. I svåra fall behövs en operation för att öppna upp bihålorna.

POLYPER: Kortisontabletter eller -sprej. Operation kan minska omfånget på nässlemhinnan och göra det lättare att andas.

Av Anna Björe

Annons