Orgasm fungerar lika bra som nässpray mot nästäppa

kvinna tar nässpray
Slipp hälsoångest med lagommetoden – överläkaren om att njuta mer
1:05

Efter reklamen: Slipp hälsoångest med lagommetoden – överläkaren om att njuta mer

(1:05)

Slå på ljud

Kan man kalla den sensationell; upptäckten att en orgasm hjälper mot nästäppa? Fenomenet är känt sedan länge på Internet men nu har även forskare bevisat att det stämmer. Orgasm kan bidra till att rensa och vidga passagen i näsgångarna.

Därför fungerar orgasm som nässpray

Att sex är bra för hälsan är ingen nyhet. Man vet sedan tidigare att orgasmer släpper spänningar och utlöser lyckohormoner i kroppen. "En orgasm om dagen håller doktorn borta", hävdar till och med brittiska NHS, National Health Service.

Den aktuella studien som tittat specifikt på nästäppa utfördes på 18 heterosexuella par. För att fastställa tesen att orgasm har samma effekt som nässpray mätte man luftflödet i näsan före och efter en orgasm. Och mycket riktigt: orgasm fungerar likvärdigt, dock med en kortare verkningstid. Efter redan en timme var effekten borta, medan nässpray utlovar effekt betydligt längre än så. Forskarna bakom studien föreslår att mer forskning bör göras kring onani och nästäppa för att utesluta att det inte var den fysiska aktiviteten som lindrade.

Fler kända hälsoeffekter

Om man tittar på vad som händer rent fysiologiskt i kroppen vid en orgasm så frigörs en rad endorfiner även kända som hjärnans naturliga opiater. Dessa skickas ut i kroppen tillsammans med hormonet serotonin - även kallat lyckohormonet - vilket för med sig flera hälsofördelar.

Andra kända hälsoeffekter av orgasm är till exempel minskade stressnivåer, sänkt blodtryck, mer stabilt humör, bättre sömn och stärkt immunförsvar.

Källa: Wellness, Kurera

Foto: TT

Utvald läsning