Gör skärmar oss närsynta? Forskaren reder ut

emma frans och barn med glasögon

I UR-programmet Hjärta och hjärna slår vetenskapsskribenten och forskaren Emma Frans hål på vanliga påståenden. Tidigare tillsammans med journalisten Maja Åström, numera ihop med Karin Adelsköld som sidekick.

Debatten om skärmens effekter på oss människor blossar upp med jämna mellanrum. Och en av de vanligaste frågorna är vad det gör med vår syn.

Psykologen Siri Helle: 4 tips när du vill undvika konflikter om skärmtid
2:13

Efter reklamen: Psykologen Siri Helle: 4 tips när du vill undvika konflikter om skärmtid

(2:13)

Slå på ljud

Gör skärmarna oss mer närsynta?

– Kanske inte skärmen i sig, men att vi anstränger ögat allt mer och lägger mer tid på att titta på nära håll, förklarar Emma Frans och utvecklar: Ögat är inte optimerat för att titta på nära håll, vi ska hålla koll på savannen.

Förr i tiden lekte barn mer på sin fritid, numera tittar man först i böcker och ibland även på skärmar i skolan, för att sedan även titta på skärm på fritiden. Sammantaget blir det för mycket för ögat. Synen är gjord för att vara dynamisk och växla mellan olika avstånd.

Man har tidigare jämfört om det är någon skillnad på att titta på nära håll i en bok eller att titta på skärm? Men man såg faktiskt ingen skillnad, utan vi anstränger ögonen på samma sätt.

3 vanliga vanor som inte är bra för din hjärna – gör du de här?

Vad är falsk närsynthet?

Ett begrepp kopplat till det här är falsk närsynthet – alltså att man upplever sig ha svårt att fästa blicken på långt håll efter att ha tittat på något nära, ofta en skärm. Den allra största boven är mobiltelefonen och ju längre tid man tittar på skärmen nära desto längre ser man suddigt.

Det här fenomenet kan till och med resultera i en falsk närsynthetsdiagnos hos optikern. När vi under långa perioder fokuserar mycket på nära håll kan det bli som kramp i de små musklerna i ögat, men om man bara skulle låta bli mobilen ett tag kan det faktiskt gå tillbaka.

Se därför till att få regelbundna pauser ifrån skärmen för att inte överanstränga ögat. Om man inte får rätt behandling kan problemet förvärras på lång sikt.

Källa: UR Hjärta och hjärna

Foto: TT

Utvald läsning