Läkaren: Därför ska du inte sitta på toaletten längre än 10 minuter

kvinna sitter på toaletten

I en uppmärksammad TikTok-video förklarar doktor Karan Rajan varför det inte är bra att sitta för länge på toaletten.

TV: Det säger din rumpa om dig
1:17

Efter reklamen: TV: Det säger din rumpa om dig

(1:17)

Slå på ljud

Tillhör du gruppen människor som gärna tar toalett-besöket som ett tillfälle i akt att få lite egen tid? Kanske slösurfas det – eller läses en tidning, vilket gör att du sitter där längre än vad du egentligen behöver.

Detta är inte att föredra, menar dr Karan Rajan, som i en TikTok video berättar om saker du aldrig ska göra när du går på toaletten.

4 otrevliga saker som kan drabba din bakdel

Sitta på toaletten länge kan orsaka hemorrojder

I videon illustrerar dr Karan med hjälp av tecknade figurer hur hemorrojder uppstår, och hur ändtarmen påverkas negativt av anspänningarna som kommer med att sitta med analöppningen spänd under en längre tid.

”Alla har analkuddar som hindrar oss från att bajsa på oss. De innehåller också blodkärl. Men om du sitter och spänner dig kan dessa svullna och orsaka hemorrojder”, säger läkaren i videon och fortsätter förklara:

Karan Rajan visar hur hemorrojder uppstår

I videon visar läkaren hur hemorrojder uppstår. Foto: [email protected]

”Försök att inte spendera mer än tio minuter i genomsnitt på toaletten. Gravitationen är inte din vän och ju längre du sitter, desto större är chansen att dessa blodkärl som orsakar hemorrojder svullnar”.

Hemorrojder? Så blir du av med besvären

En fiberrik kost hjälper mot hemorrojder

Att äta mycket fibrer och ha en god kosthållning i allmänhet är också att föredra om man vill undvika hemorrojder. Detta eftersom fibrer hjälper till att hålla avföringens konsistens rätt – vilket så ledes minskar risken att du blir förstoppad eller lös.

Det säger sig själv att om du är hård i magen och behöver trycka på att risken finns att blodkärlen spräcks, och att du vid lös mage behöver gå på toa oftare och därmed också torka dig oftare – vilket kan vara irriterande för huden runt anus.

I videon avslutar därför doktor Karan Rajan med att säga:

”Skippa inte fibrer – så länge du inte har en medicinsk åkomma så ska du få i dig mellan 20 och 30 gram om dagen. Så undvik att skära av kanterna på ditt bröd och skala av skalet från frukten och grönsakerna du äter”.

Hemorrojder? Här är orsakerna till analklåda och vad du kan göra åt det

Inspiration: The Sun/[email protected]
Foto: TT/[email protected]

Utvald läsning