Hemorrojder? Så blir du av med besvären

Det kan du göra mot hemorrojder.
Det säger din rumpa om dig
Slå på ljud

Om du är trög i magen och får krysta ordentligt när du är på toaletten kan blodkärlen svullna och börja bukta ut – och det är det som kallas hemorrojder. De finns i två varianter, inre och yttre hemorrojder. De inre varianterna sitter i ändtarmen och kan klia, blöda, svida och vätska sig. De yttre är hudflikar som tänjts ut och sitter utanför analöppningen. De kan göra väldigt ont.

Bodil Landelius är specialistläkare i kirurgi på Aleris husläkarmottagning i Täby. Hon kämpar för att patienter ska våga prata om sina hemorrojder. För nästan alla får någon gång detta besvär – som är lätt att åtgärda om man söker hjälp. Vissa får den enklare varianten som inte känns så mycket. Den behandlas med stolpiller och salva. Andra får riktigt stora utbuktningar som kan göra extremt ont.

Enkelt att få hjälp mot hemorrojder

– Det kan börja blöda och svida. Så fort man ser att det börjar blöda ska man ta kontakt med sjukvården. Många drar sig för att gå till läkare för att det är pinsamt, men för oss är det inte det. Det är jättevanligt! Och det är så enkelt att få hjälp.

När patienterna kommer till Bodil så undersöker hon hela ändtarmen för att försäkra sig om att det inte finns några tumörer där. Sitter hemorrojderna i ändtarmen, alltså inre hemorrojder, så kan man spruta in en vätska som får dem att dra ihop sig. Eftersom man inte har någon känsel på insidan av tarmen så är det helt smärtfritt. Man kan också snörpa åt dem med ett gummiband som gör att hemorrojderna dör och trillar av.

Bulkmedel hjälper om du är hård i magen

– Sedan ger jag det viktigaste rådet av alla: Ät bulkmedel. Det gör att avföringen blir smidigare och att du inte behöver krysta när du sitter på toaletten, vilket gör att hemorrojderna håller sig tillbaka. Bulkmedel finns på apotek och är helt ofarligt. Det är inte gott, men det är väldigt bra.

För större yttre hemorrojder kan det krävas operation och då skär man bort hudflikarna som buktat ut.

– Det gör ont efteråt, eftersom vi är så känsliga på utsidan av slutmuskeln. I två veckor har man ont och har svårt att sitta, men trots det är alla som gjort operationen så glada att de gjort det, för det är så skönt att slippa själva hemorrojderna, säger Bodil Landelius.

Tänk på det här kring hemorrojder:

  • Sitt inte för länge på toaletten. Vi har fått lära oss att sitta och ta det lugnt, men det är inte bra för hemorrojderna. Tyngden från hela kroppen hamnar ner i rumpan och det gör att hemorrojderna kan börja bukta.
  • Krysta inte! Du ska inte behöva pressa ut avföringen, det ska gå snabbt och smidigt att gå på toaletten. Återigen, trycket är inte bra för hemorrojder.
  • Ät bulkmedel! Inolaxol, Vi-Siblin och Lunelax finns receptfritt på apotek. Det gör avföringen smidig och enklare att få ut. Du slipper krysta.
  • Tryck tillbaka! Om du har en tendens till eller haft hemorrojder så ta som vana att efter du torkat dig trycka upp mot analen med toalettpapper i handen. Då trycker du tillbaka det som kan bli hemorrojder.

Det här är hemorrojder

Symtom

Ofta visar det sig som en liten blödning från ändtarmen. Ibland kliar och svider det runt ändtarmen. Man kan också få ont när man bajsar.

Orsaker

Alla kan få hemorrojder, både män och kvinnor. Oftast beror det på att man är trög i magen och trycker på för hårt när man går på toaletten. Besvären kan uppstå efter graviditet men beror inte på graviditeten i sig utan ofta på att magen inte fungerar optimalt och att avföringen blir hård.

Behandling

Att äta fibrer och bulkmedel hjälper. Även motion är bra och får tarmarna att röra på sig och arbeta ordentligt. På apoteket finns flera olika salvor som du kan prova, till exempel Scheriproct, AC3 Comfort gel och Xyloproct som ger lindring och läker.

AV: Margaretha Eldh

Läs mer:

4 otrevliga saker som kan drabba din bakdel

Experten om analläckage: ”Upplevs som okvinnligt”

Förstoppning? Här är 6 naturliga lösningar

Utvald läsning