4 otrevliga saker som kan drabba din bakdel

Visste du att analbesvär ligger på topp tre-listan över de vanligaste frågorna som kommer in till sjukvårdsupplysningen? Trots det känns det kanske lite skämmigt att gå till doktorn och visa upp sitt fullt normala besvär. Många av oss tror nämligen att vi ska vara släta, hårlösa och ljusrosa som bebisar i baken – vilket vi sällan är. Istället har vi kanske såväl hudflikar som hår och veck där – och det är faktiskt helt normalt.

– Många tycker att analbesvär är pinsamt, ofta frågar man så där i förbifarten när man ändå är hos läkaren av något annat skäl. Men för oss allmänläkare är det inget konstigt, det här är jättevanliga problem som vi ofta tar hand om, säger MåBra-doktorn Gunilla Hasselgren.

Till exempel är det vanligt att stjärten kliar och är irriterad ibland. En del förknippar klåda i rumpan med att den är smutsig. Därför kanske man tvättar sig extra noga, gärna med parfymerad tvål. Det gör klådan ännu värre. Istället borde vi behandla stjärten lika varsamt som underlivet, det vill säga tvätta med oparfymerad barnolja eller intimolja.

– Framför allt bör vi inte tvätta rumpan för nitiskt eftersom vatten är uttorkande och gör huden skör. Torka hellre av den med en bomullsrondell med babyolja, säger Gunilla Hasselgren.

Använda feta salvor

För mycket fukt är också en fiende för irriterade rumpor. Tumregeln är att skippa vanliga fuktande intimcrèmer och använda fet barnsalva istället.

– Salvor är fetare och fett stöter bort vatten och fukt. Är klådan svår kan man prova en salva med hydrokortison också. Går det inte över på ett par dagar ska man söka hjälp. Då kan klådan orsakas av en svampinfektion eller ett fukteksem.

Ett annat vanligt problem är smärta i stjärten. Ibland kan man ha så ont att man är rädd att gå på toaletten. Smärtan kan bero på att man är ovanligt hård i magen och därför spricker när man krystar. Det kan också handla om att man har drabbats av hemorrojder. Ibland kan de sitta inne i ändtarmen och inte synas, ibland kan man se dem som en liten kula i ändtarmsöppningen. Hemorrojden är oftast ofarlig och hänger ihop med graviditet, stillasittande, övervikt och förstoppning.

– I stjärten finns små kuddar av bindväv och blodkärl. Om blodcirkulationen i dem störs, till exempel genom ett ökat tryck, uppstår hemorrojder. Man kan prova att behandla dem hemma först, men om man kör fast eller de kommer tillbaka ska man gå till doktorn, säger Gunilla Hasselgren.

Ett av de vanligaste symtomen på hemorrojder är att man får lite ljusrött blod på toalettpapperet när man torkar sig.

– Blöder man mer än så, till exempel så mycket att det droppar ner i toalettstolen vid flera olika tillfällen, då ska man söka hjälp. Blödningar ska alltid tas på allvar.

Det här kan du göra om du har…

…klåda och irritation

Ett vanligt fel är att man tolkar klådan som att man är smutsig i baken, vilket leder till att man tvättar sig. Ofta. Men både vatten och tvål är uttorkande och kan förvärra klådan. Undvik parfymerad tvål och tvätta dig med en oparfymerad barnolja eller intimolja istället. En annan orsak till klådan och irritation är att det helt enkelt är för fuktigt i baken. Om du vill lindra det kan du smörja in dig. Men använd alltid en salva, inte en lotion eller gel! Salvan är fet och därför vatten- och fuktavstötande. Testa receptfria barnsalvor som Bepanten och Inotyol, hydrokortisonsalva eller Dialonpuder, som är fett i pulverform.

…sprickor

Små sprickor kan uppstå av många skäl: till exempel av att man måste krysta mycket på grund av hård mage och förstoppning, efter diarré då man torkat sig ofta och mycket eller på grund av för mycket omilt tvättande. Sprickor svider och kan göra ont när man bajsar. Ibland kan man även se lite ljust blod på toapapperet. Salvor som Bepanten, Inotyol eller hydrokortisonsalva kan hjälpa, liksom Dialonpuder.

….hemorrojder

Det finns två former av hemorrojder – inre och yttre. De yttre sitter i ändtarmsöppningen och brukar vara synliga medan de inre sitter inne i ändtarmen. Ibland kan man känna dem som små, ömmande kulor. Det kan klia och göra ont när man går på toaletten. Ofta blöder man ljusrött blod också. Det finns flera receptfria medel mot hemorrojder, till exempel Xyloproct och Scheriproct, som båda innehåller kortison, bedövning och zinkoxid. De finns både som stolpiller och kräm. Ac3 är ett medel utan kortison, istället innehåller det aloe vera. HemorRite är en ”stjärtnapp” som bygger på kryoterapi, då man fryser bort hemorrojder hemma. Den kan användas på både inre och yttre hemorrojder.

PSST! Xyloproct och Scheriproct kan även användas mot klåda och sprickor som inte beror på hemorrojder!

…blödningar och slem

Tidigare ansågs blod och slem i avföringen vara allvarliga varningssignaler som man alltid skulle söka läkare för. Numera gäller detta enbart blod, särskilt om man blöder vid upprepade tillfällen. Enstaka, mindre mängder ljust blod kan bero på hemorrojder eller sprickor vid hård mage. Om det däremot droppar mycket blod ur baken ska man söka hjälp. Har man inga andra symtom förutom slem i avföringen då och då behöver man inte söka läkare. Slem i samband med att man bajsar är väldigt vanligt.

Foto: Thinkstock

Läs mer:

Därför är det hälsosamt att ha en stor rumpa! 

Bajs botar magproblem! Jo, det är sant…

Så kan någon annans bajs hjälpa dig ner i vikt

Utvald läsning