HuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig matPollenallergi

Ser du glaset som halvfullt? Då får du längre liv!

31 okt, 2019 
Ung tjej på uteservering med ett halvfullt glas i handen
Nu är det bevisat! Optimister lever längre. Det visar en ny studie – och här är metoden som gör dig mer optimistisk.
Annons

Är du en optimistisk person som tror att det mesta i livet ordnar sig till det bästa? Grattis, då får du ett längre liv. Det visar en ny studie från Boston university.

Det handlar inte bara om några ynka timmar hit eller dit. Resultatet visar att optimister lever mellan 11-15 procent längre än andra. Det ger med andra ord lika positiv effekt som att sluta röka.

Optimister lever mer hälsosamt

En optimistisk livssyn innebär inte bara att man lever längre, utan ökar också chansen att man blir riktigt gammal, över 85 år, enligt samma studie.

Den här undersökningen har inte tagit hänsyn till annat som påverkar hälsan. Men siffrorna kommer att förbli höga även när de justeras för sådana risker, tror överläkaren och psykiatern Simon Kyaga. Bland annat för att optimister tycks leva hälsosammare liv.

– Det verkar som om optimistiska personer justerar sina beteenden i högre grad: slutar röka, äter bättre och rör på sig, säger Simon Kyaga i TV4:s nyhetsmorgon.

Annons

Du kan bli mer optimistisk

Inte alls förvånande att pessimister har sämre chanser, kanske du tänker. Men så behöver det inte vara. Tvärtom mot vad många tror är optimism inte medfött. Även den tristaste typ, som alltid tänker på glaset som halvtomt, kan ändra sitt sätt att tänka – och bli mer optimistisk.

– Det som är fascinerande med optimism är att vi kan påverka det själva. Bara fem procent är genetik, resten är miljö. Det visar en studie från 2017. Och med enkla metoder kan vi bli mer optimistiska, säger Simon Kyaga.

4 steg som leder till mer optimistisk livssyn

Man kan bli mer optimistisk genom att öka sin self compassion, sin medkänsla med sig själv. Simon Kyaga ger som exempel den här meditationsövningen som går ut på att öva sig på att tänka positiva tankar om sig själv och om andra. Gör så här:

1. Tänk positiva tankar om dig själv

Första steget är att önska sig själv lycka. Till exempel: ”Jag önskar att jag blir frisk, får en rolig semester…”

Annons

2. Tänk positiva tankar om någon som du tycker om

Andra steget: Visualisera en person du gillar. När det är någon man tycker om brukar bara bilden ge positiva känslor. Önska sedan den gott.

3. Tänk positiva tankar om en neutral person

Sedan ska du tänka på någon du inte känner. Det handlar om en person som du vet vem det är, men som du inte har någon relation till. Till exempel den där trevliga tjejen på ditt Coop. Önska sedan den personen gott.

4. Tänk positiva tankar om någon som du inte tycker om

Svåraste steget: Tänk snälla tankar och önska en person lycka som du inte gillar.

Men vad har det här med optimism att göra, kanske du undrar? Simon Kyaga har svaret:

– Tanken är att man gradvis ökar sin förmåga att tänka positiva tankar, säger han.

Studier har visat att när du tänker mer positivt om andra, får du också lättare att tänka positivt om dig själv. Och voilà: har du blivit mer optimistisk!

Källor: tv4play, boston.com  Foto: TT

Läs mer:

7 matvanor som får dig att leva längre

Tankarna som förlänger livet

10 saker som har positiv effekt på ditt liv

Annons