Så skjuter du upp klimakteriet – med sex

Par i sängen som ligger och kelar

Är du kvinna 40 + och har sex minst en gång i veckan? Grattis! Då har du sannolikt inte kommit in i menopausen än. Det visar en amerikansk studie gjord på 3000 kvinnor i 45-års åldern som följdes i tio års tid. Ingen av dem hade ännu kommit i klimakteriet när studien började men vissa hade börjat att känna av symtomen så smått.

En gång i veckan räcker

Vid uppföljningen såg man att de kvinnor som hade sex minst en gång i veckan hade en 28 procent lägre risk att ha kommit i menopausen. Menopausen är slutet på klimakteriet när blödningarna upphör helt. Kvinnor som hade sex en gång i månaden hade 19 procent lägre risk. Som sex räknades inte bara samlag utan även oralsex, onani och smekningar av sexuell karaktär. Anledningen till att man får en senare menopaus när man är sexuellt aktiv är att det signalerar till kroppen att det finns en chans att bli gravid. Har man inte sex särskilt ofta finns det ingen vits att ha någon ägglossning eftersom man inte försöker bli gravid.

En fördel att inte ha ägglossning

Man slutar då ha ägglossning eftersom kroppen prioriterar att lägga energin på annat. Kvinnor har nämligen sämre immunförsvar under ägglossningen. Om ägglossningen upphör är chansen att hålla sig frisk större – vilket rent biologiskt betyder att kvinnan istället kan ägna sig att ta hand om barnbarnen. Forskare tror nämligen att klimakteriet är en evolutionär kvarleva: Om äldre kvinnor kommer i menopausen och inte längre kan få barn, minskar risken för att kvinnorna konkurrerar om männen med de yngre kvinnorna. Dessutom kan de alltså se till att barnbarnen mår bra och överlever.

 

Foto: TT

Läs mer: 

Gynekologen: Här är 7 fördelar med klimakteriet

Sexliv – så kan du tänka dig till bättre sex

7 vetenskapliga skäl att ha sex varje dag

Redaktionens tips