HuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig matPollenallergi

Så påverkas din kropp av att du oroar dig

05 aug, 2020 
AvJohanna Bengtsson
oro
Alla är vi nervösa eller oroar oss då och då. Men när oron blir konstant och långvarig kan kroppen påverkas och säga ifrån.
Annons

Att känna oro över situationer i vardagen är fullt normalt. Mycket på jobbet, en sjuk kollega eller ont i en kroppsdel är vardags-oro som oftast inte ger några bestående men. Men oroar du dig så mycket att det påverkar ditt liv negativt är det dags att stanna upp.

Att oroa sig under en lång period påverkar inte bara dina tankar och ditt mående negativt, utan även din kropp. Här listar vi sex stycken delar av kroppen som påverkas av oro.

Nervsystemet

Nervsystemet består av din hjärna, ryggmärgen, nerver och speciella celler som kallas neuroner. Att oroa sig för mycket kan leda till att ”stresshormoner” utsöndras och påskyndar din hjärtfrekvens och andning, ökar ditt blodsocker och skickar mer blod till din kropp. Med tiden kan det påverka ditt hjärta, blodkärl, muskler och andra system.

Musklerna

Du har säkert hört talas om spänningshuvudvärk. Det kan du få när musklerna i axlarna och nacken spänns under en längre tid. Om du går runt och oroar dig kan kroppen luras att tro att en ”fara” väntar och göra dig konstant spänd, med uppdragna axlar. Massage eller avslappningstekniker, som djupandning och yoga kan hjälpa.

Annons

Immunförsvaret

Om du oroar dig och stressar ofta och länge tar detta mycket kraft från kroppen, som försöker kämpa emot din oro. Då är det svårt för kroppen att samtidigt ha ett fullt försvar och kämpa emot influensa, förkylning och andra bakterier och virusinfektioner. Du får därmed ett nedsatt immunförsvar.

Magen

Att vara nervös och känna fjärilar i magen är inget farligt. Men när du oroar dig mycket eller till och med spyr av ångest kan det påverka magen negativt i form av exempelvis magsår. När människor oroar sig eller är stressade äter de generellt mer fett och socker, enligt forskning, vilket gör att magen måste arbeta mer. En orolig och hårt arbetande mage producerar mer syra, vilket kan leda till sura uppstötningar.

Sexlusten

Att oroa sig stjäl energi. Kombinationen av orkeslöshet och att du har svårt att fokusera på sexet kan minska din lust drastiskt. För män blir besvären fysiska, mycket oro och ångest kan sänka mannens nivåer av könshormonet testosteron och påverka spermiernas utveckling. För kvinnor som är i klimakteriet kan oron göra värmevallningarna och sömnproblemen värre.

Annons

Andningen

Om du är orolig kan du plötsligt ändra din andning, ofta utan att du märker det. Du kan andas oftare och snabbare och helt undvika djupandningar ner i magen. Det är inte farligt att då och då andas annorlunda, men om du har tidigare andningsproblematik som astma eller en lungsjukdom så bör du så klart vara mer medveten om din andning förändras.

Källa: Webmd.com , American Psychological Association , Harvard Health Publishing Foto: TT

LÄS MER: 

Camilla Läckberg om stressen – och ångesten över viktuppgången: ”Arg på mig själv”

Experten: Därför ska du sluta oroa dig för dina vuxna barn

3 effektiva sätt att hantera ångest och oro – psykologen tipsar

 

Annons