SömnMindfulnessOnt i magenVätskebristHuvudvärk

Så LITE måste du promenera för att minska cancerrisken

27 dec, 2019 
Kvinna ute och går med sin hund.
Du behöver inte hårdträna för att bli friskare, visar en ny studie. Cancerrisken minskar redan vid måttlig motion.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Därför ska du promenera – 5 anledningarBrand logo
Därför ska du promenera – 5 anledningar

Att det är bra för hälsan att röra på sig är knappast något nytt. Men i dagarna kom en glädjande nyhet till alla som varken kan eller vill träna superhårt.

En ny studie visar nämligen att det räcker med 20 minuters rask promenad om dagen för att risken ska minska att man drabbas av cancer.

Så high five, alla ni som har en bit att gå från busshållplatsen eller äger en hund. Ni får redan den här motionen. För alla andra borde den vara lätt att få in den i vardagsrutinerna.

Vardagsmotion skyddar mot cancer

Forskare från American Cancer society följde 755 549 personer under tio års tid. Resultatet visar att cancerrisken minskar om man rör på sig. Delvis för att det leder till viktnedgång, men inte bara därför. Själva motionen i sig skyddar också mot sjukdomen.

I studien jämfördes inaktiva personer med aktiva människor. De senare ägnade 2,5–5 timmar i veckan åt vardagsrörelse som att promenera eller cykla, alternativt tränade lite mer intensivt, som att spela tennis eller jogga, under kortare tid, mellan 75–150 minuter i veckan.

Annons

Den här extra rörelsen visade sig minska risken för flera cancersjukdomar.

Risken minskade för de här cancerformerna

Till exempel minskade risken för levercancer med 18 procent hos både män och kvinnor för de vars motion motsvarade 20 minuter promenad om dagen. De som rörde sig lite mer, motsvarande 40 minuter med vardagsmotion om dagen, minskade risken för samma sjukdom med hela 27 procent.

För kvinnor minskade risken för livmodercancer med 18 procent om de var aktiva. Lika mycket minskade risken för att de skulle få Non-Hodgkins lymfom.

Även risken för bröstcancer minskade med 6 procent för de som rörde sig 20 minuter om dagen och för de som var dubbelt så aktiva blev minskningen större: 10 procent.

Risken för cancer i njurarna minskade med 11 procent för de som var ute och rörde på sig i 20 minuter om dagen och med 17 procent för de som dubblerade den tiden.

Risken för blodcancerformen myelom minskade med upp till 19 procent.

Annons

För män minskade dessutom risken för cancer i grovtarmen med 14 procent.

Så mycket bör vi röra på oss

Hur mycket vardagsmotion som är bra för hälsan, enligt studien, stämmer väl överens med de rekommendationer som Svenska Läkaresällskapet har tagit fram för hur mycket vuxna bör röra på sig. I dem står det att det är bra att träna 150 minuter i veckan. Då handlar det om måttlig, men pulshöjande träning. Vid hög intensitet rekommenderas 75 minuter i veckan.

Det innebär till exempel 30 minuters rask promenad 5 dagar per vecka, 20–30 minuters löpning 3 dagar per vecka eller en kombination av dessa.

Källa: dailymail.co.uk och fyss.se Foto: Shutterstock/TT

Läs mer:

Korta promenader gör att du sover bättre

Promenadtricket som bränner bort bukfettet

Överläkaren: Därför är promenader bästa medicinen

Annons