Träna hemmaTräningspeppTräningsprogramTräna utomhusVandringYoga

7 effektiva tips för dig som vill gå ner i vikt med promenader

04 mar, 2021 
kvinna försöker gå ner i vikt genom att gå promenader
Vill man gå ner i vikt med promenader så gäller det både att verkligen få dem att bli av och att gå på rätt sätt. Här är sju tips som kan göra det enklare!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
TV: Därför räcker det att gå 7 000 steg om dagenBrand logo
TV: Därför räcker det att gå 7 000 steg om dagen

Ska man gå ner i vikt med promenader så gäller att gå regelbundet, och gärna gå länge. Så för att promenaderna ska bli av hela tiden så krävs det att man tänker igenom hur man ska lägga upp sin träning.

Därför kan du gå ner i vikt genom att gå

Att man kan gå ner i vikt med promenader beror på flera saker. Dels är det en träningsform som är relativt enkel att få att bli av, dels stressar vi ner med promenader – och stress är ofta en faktor som gör att vi får svårare att bli av med kilon.

Vi kan också få bättre sömn, både för att vi rör oss och för att vi är ute i dagsljus. Vilket också kan påverka stresshormoner positivt. Dessutom är det såklart så att vi förbränner kalorier när vi är ute och rör oss.

Annons

Samtidigt blir ofta inte lika hungriga av promenader som om vi tränar mer intensivt. Att gå kan alltså göra det lättare att hålla hungern under kontroll. Här är sju tips som kan göra det lättare att få promenader att bli av, och göra dem mer effektiva.

1 Gå varje dag

För att träna in vana och komma in i en ny rutin behöver vi nöta in den. Till slut kommer hjärnan välja rätt. Vi behöver också röra på oss varje dag, så därför är det bra att promenera – varenda dag.

Får du inte till en längre promenad en dag – ta en kortare. Känns det helt omöjligt en dag – ta på skorna och gå ett varv runt huset. Då tränar du åtminstone hjärnan på att komma in i vanan som du vill att den så småningom väljer automatiskt. Utan att du behöver tänka på varför du gör det.

2 Sätt upp ett specifikt mål

Säg att du har bestämt dig för att gå varje dag. Då kan det vara bra att specificera hur länge eller långt du ska gå varje dag också, för att du verkligen ska kunna checka av att du gjort det du ska. Och för att du inte ska börja fundera på alternativ.

Annons

Bestäm dig för att gå 30 minuter, 45 minuter eller en timme varje dag. Eller fem kilometer, sju kilometer eller en mil kanske?

Fira också dina framgångar. Säg att du har bestämt att gå 45 minuter om dagen i 30 dagar. När du har gjort det kanske du får investera i ett par nya promenadskor? Eller lyxa till det på något annat sätt? Fundera på vilka mål och belöningar som kan passa och motivera dig.

Kvinna är ute och går i skogen
Välj en miljö som du trivs att gå i, så du längtar till nästa promenad.

3 Drick ordentligt med vatten

Om du går mycket så behöver du också dricka ordentligt med vatten, även om det skulle vara så att du inte svettas på promenaderna. Att dricka tillräckligt kan också minska hungerkänslor, som också törstkänslor ofta förväxlas med.

Du behöver dricka ordentligt både före och efter dina promenader, försök att alltid dricka bra och regelbundet, utspritt över hela dagen.

Annons

4 Klä dig rätt

Med rätt kläder efter väder och med bra skor blir det både roligare att promenera och det är större chans att du kommer iväg. Med bra skor kan du också orka gå längre, minskar risken för att du gör illa dig och du kan få hjälp med bra hållning.

5 Gör promenaderna roligare

Hur kan du göra just dina promenader roligare – för att kanske orka gå lite längre, eller snabbare? Är det genom att gå med en vän? Att lyssna på en podd eller peppig musiklista? Att tävla mot dig själv och försöka komma lite längre på samma tid varje gång?

Fundera på vad just du behöver för att hålla motivationen uppe och planera dina promenader efter det.

6 Effektivisera promenaderna

Få ut mer av dina promenader genom att göra dem mer effektiva. Gå intervaller, gå i terräng, gå i backar, gå med stavar, blanda gå med att jogga, gå med viktväst, gå lika långt men snabbare … Variera dig gärna så blir det roligare.

Kvinna är ute och går med hund
Vem är din bästa promenadkompis och vad får dig att vilja gå ut varje dag?

7 Vardags-gå mera

Utöver dina dagliga, schemalagda promenader – lev i dina promenadskor, så du kan ta varje möjlighet att gå. Gå istället för att ta bil eller åka kommunalt när det går, välj alltid trappor framför hiss och gå en sväng på lunchrast och liknande. Alla promenader och varenda steg räknas!

Foto: TT

Se också: Därför ska du promenera – 5 anledningarBrand logo
Se också: Därför ska du promenera – 5 anledningar
Annons