"Anger management"-terapeuten: Så överkommer du din ilska – 3 tips

En kvinna som är arg och pratar i telefon

Alla blir vi arga ibland. Det tillhör livet och behöver inte vara något problem. Det är vad du gör med din ilska och hur du uttrycker den som avgör. En del personer kan använda sin ilska som extra glöd för att vara övertygande i argumentationer eller andra situationer där man behöver stå på sig.

Men ibland kan ilska påverka dig negativt och du kan behöva ta ett steg tillbaka och fundera över vad du kan göra för att hantera dina känslor. Så här säger experten:

Se också: Arg när hungern slår in? Därför blir vi "hangry"

Arg när hungern slår in? Ny studie förklarar varför vi blir ”hangry”
0:46

Efter reklamen: Arg när hungern slår in? Ny studie förklarar varför vi blir ”hangry”

(0:46)

Slå på ljud

Så kan ilska skada din hälsa

Att gå runt och vara arg och stressad hela tiden kan vara skadligt för din hälsa. MåBra har tidigare skrivit om hur du kan påverkas av långvarig ilska. Bland annat kan du få svårare att sova om du är arg.

När man är arg triggas nämligen responser i amygdala, den del av hjärnan där överlevnadsinstinkterna sitter. Ilska får amygdala att signalera upprymdhet och kroppen gör sig redo för att slåss eller fly. Då är det nästan omöjligt att somna.

Du kan också få huvudvärk och spänningar av att vara arg. Starka känslor som ilska triggar kroppen att att producera stresshormonerna adrenalin, kortisol och testosteron, och du kan bli alert och orolig. Samtidigt ökar blodflödet till hjärnan och hormonerna triggar en svullnad i både blodkärl och nerver runtom i hjärnan.

Hur god självkännedom har du? 12 frågor som avslöjar ditt innersta mående

Expertens tips på hur du hanterar din ilska

Dr. Steven Stosny arbetar med att hjälpa personer att hantera sin ilska, men också med relationsproblem kopplat till det. För Psychology Today har han delat med sig av sina bästa tips.

1. Vidga ditt perspektiv

Stanna upp och fundera över vad det är som gör dig ilsken. Är du arg på en person, fundera över vilket perspektiv den personen har.

Oftast finns det flera synvinklar på ett problem. Reagera inte direkt på din känsla, utan stanna upp och försök sätta dig in i den andra personens situation.

Då kanske du inser att det inte längre finns någonting att vara arg på. Eller så inser du i alla fall varför personen handlat som denne gjort, vilket tagit dig närmare en lösning.

2. Fundera över dina värderingar

Tillåt dig själv att känna dina känslor, utan att det går ut över någon annan, och acceptera dem. Fundera sedan på vilka personliga egenskaper som är viktiga för dig och försök att identifiera ett beteende som kommer att förstärka dessa egenskaper.

Tycker du exempelvis att det är viktigt att vara pålitlig och trevlig kan du fokusera på att handla och uttrycka dig därefter när ilskan slår till. På så vis har du gjort ilskan mindre "nödvändig".

3. Var bara arg med passion

Här menar Dr. Steven Stosny att passion kan jämna ut ilskan och göra den produktiv. Så om du är arg på grund av något som du också är passionerad kring så kan det vara ett sätt att omvandla den negativa energin till någonting positivt.

Källa: Psychologytoday.com

Foto: TT

Utvald läsning