SömnMindfulnessOnt i magenVätskebristHuvudvärk

Så här beställer du ditt vaccinpass

18 nov, 2021 
En person som beställt ett covidpass via datorn
Vaccinpass bör kunna visas upp från och med 1 december i Sverige vid evenemang med fler än 100 personer inomhus. Men hur gör man för att få tillgång till ett vaccinpass?
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
Nu finns vaccinpasset tillgängligt - här är allt du behöver vetaBrand logo
Nu finns vaccinpasset tillgängligt - här är allt du behöver veta

Folkhälsomyndigheten och regeringen vill att man ska uppvisa vaccinationsbevis från och med 1 december vid evenemang med fler än 100 personer. Det kommer exempelvis gälla vid teaterbesök, gudstjänster, biosalonger, nattklubbar, idrottsevenemang och konserter inomhus. Anledningen är den ökade smittspridningen i Europa.

Är du vaccinerad kan du skaffa ett vaccinationsbevis. Det är inte något som sker automatiskt när du vaccinerar dig, utan du behöver begära att få ett bevis. Så här gör du för att skaffa ett vaccinpass:

Vad är ett vaccinpass för något?

Ett vaccinpass/covidbevis/vaccinationsbevis är ett dokument som visar att du är vaccinerad mot covid-19. Det är gratis och det går att få vaccinpasset digitalt eller på papper.

Annons

Vaccinationsbeviset uppdateras inte automatiskt om du har tagit nya vaccindoser. Så om du har beställt ett vaccinationsbevis efter andra dosen så kan du hämta ut ett nytt när du tagit den tredje dosen.

Så här skaffar du ett vaccinpass i Sverige

  1. Gå in på www.covidbevis.se. Klicka på att du vill hämta vaccinationsbevis.
  2. Använd din e-legitimation för att logga in.
  3. Välj sedan vilken person du vill hämta ut ett vaccinationsbevis för, till dig själv eller till dina barn.
  4. Om du har en digital brevlåda, exempelvis Kivra eller Digimail, skickas vaccinpasset till den. Samma sak om du har beställt ett bevis till ditt barn.
  5. Skriv ut eller spara vaccinationsbeviset. Det går att spara vaccinationspasset på datorn, mobiltelefonen eller surfplatta.
  6. Sedan kan du visa upp QR-koden i din mobil eller det utskrivna vaccinbeviset på papper.

Så här skaffar man ett vaccinpass utan e-legitimation

Om man inte har en e-legitimation kan man beställa ett vaccinpass genom att skriva ut, fylla i och posta en blankett till E-hälsomyndigheten.

Så här gör du när du använder en blankett

  1. Om du har en folkbokföringsadress, skriv ut en blankett från E-hälsomyndigheten.
  2. Om du saknar en folkbokföringsadress ska du använda en annan blankett från E-hälsomyndigheten. Den finns här.
  3. Lägg sedan din ifyllda blankett i ett kuvert och posta den till E-hälsomyndigheten. Adressen är: E-hälsomyndigheten, Box 913, 391 29 Kalmar. Det går inte att mejla in blanketten, den måste skickas in med post.

Hur gör jag om jag inte har tillgång till dator och vill beställa ett vaccinationsbevis?

Du som inte har tillgång till en dator behöver inte oroa dig. Det går nämligen att ringa till E-hälsomyndigheten och be dem att skicka en blankett hem till dig så att du kan beställa ett vaccinpass. Telefonnumret till E-hälsomyndighetens kundtjänst är 0771-766 200. Deras öppettider är helgfria vardagar, måndag till fredag mellan klockan 8.00-17.00.

Källa: E-hälsomyndigheten, covidbevis.se, krisinformation.se

Foto:TT

Annons