Så får du helgerna att kännas längre – knepen som gör skillnad

05 sep, 2022 
kvinna i skogen och som myser med te och bok
Med ett smart upplägg och lite mindfulness ökar chansen rejält att du på söndagskvällen känner dig nöjd, utvilad och energifylld efter helgen.
Annons

Helgerna känns aldrig tillräckligt långa. Poff, så är det måndag igen, och du hann inte hälften av allt du ville göra. Inte är du särskilt utvilad heller. Är man någonsin det egentligen? Men, åtminstone brukar man känna sig mer tankad med energi efter en helg med en bra balans mellan vila och aktivitet, socialt umgänge, roligheter och tid att ta itu med saker på sin att göra-lista. I Huffington Post listar ett gäng psykologer och läkare sina bästa tips.

Video: 5 misstag du gör under helgen som gör dig tröttare under veckan

5 misstag du gör under helgen som gör dig tröttare under veckan
5 misstag du gör under helgen som gör dig tröttare under veckan

Gör planer

Ibland flyger vardagen förbi så pass att man inte riktigt hinner fundera över vad man ska göra i helgen. I vissa lägen är det precis en lugn och oplanerad helg man behöver då, men andra gånger kan det kännas som att man inte utnyttjade tiden om man inte har saker planerade. Biobiljetterna är slut, vännerna upptagna och restaurangerna fullbokade. Då kan man lätt känna sig besviken och missnöjd. Med lite saker inbokade har du dels något att se fram emot och dels känns det som att du maxat din tid.

Annons
Recept.se Nyhetsbrev

Hitta balans mellan aktiviteter och vila

Det är viktigt att hinna varva ned och koppla av på helgen, samtidigt som man sällan känner sig särskilt tankad med energi om man bara ligger på soffan.

Var i nuet

Försök att stanna upp och njuta av de fina stunderna, så att de inte bara flyger förbi.

Koppla bort jobbet

Om du inte har ett jobb där det är absolut nödvändigt att vara närvarande och nåbar över helgen (eller andra lediga dagar), försök motstå frestelsen att kolla jobbmailen eller fundera över jobbrelaterade problem.

Gör sådant du inte gör på vardagarna

Jobba med kontrasterna för att få fler olika upplevelser. Sitter du vid en skärm på jobbet, försök komma ut i naturen och röra på dig på helgerna, det är som balsam för själen. Har du ett väldigt socialt jobb kanske du istället behöver mer tid i lugn och ro.

Skippa skärmen

Det må vara väldigt lockande att slöscrolla eller plöja några avsnitt av en serie. Men försök begränsa skärmtiden och fylla dina lediga dagar med annat.

Annons

Sätt guldkant

Ett bra sätt att fånga stunden lite extra och nå ytterligare en nivå av avkoppling är genom att sätta guldkant på det du kan. Tänd ljus vid frukosten, sätt på lugn musik i badet, be en god vän följa med på promenaden.

Inspirerat av: Huffington Post

Foto: TT

Annons