Optikern om ”klimakterie-ögon” – många lider av döda körtlar i ögonen

Optikern Johan Danielson, klient som gör tåranalys

Johan Danielson svarar på frågor om vår ögonhälsa. Foto: Synologen.

Tips på fyra mascaror för känsliga ögon
0:54

Efter reklamen: Tips på fyra mascaror för känsliga ögon

(0:54)

Slå på ljud

Ögonen är vårt viktigaste organ. Ändå är det få som har koll på sina ögonbesvär och vad man kan göra för att de ska fungera optimalt.

MåBra har pratat med Johan Danielson, optiker hos medlemsorganiationen Synologen, som just nu ihop med närmare 350 andra optiker runt om i landet genomför en satsning på tåranalyser samt behandling av torra ögon och döda körtlar.

Se ocksåkan man bli beroende av ögondroppar?

Döda körtlar i ögonen – vad är det?

– För att man ska ha tillräckligt med fukt i ögonen behöver man bland annat ha en fungerande tårproduktion, tårvätska och körtlar som producerar fett. Fettet som körtlarna i ögonen producerar behövs för att binda tårvätskan och har man för lite fett spricker tårvätskan upp. Vi har sjuttio körtlar per öga och "döda körtlar" innebär att de inte längre kan producera fett, berättar Johan Danielson.

En tåranalys, eller ”torra ögon”-analys som de också kallar det, kan berätta huruvida man har mycket döda körtlar eller inte, samt om något annat med ögats funktion verkar nedsatt. Däremot går det inte att behandla när det gått så pass långt att en körtel helt har dött.

Patient som genomför en tåranalys

Patient som gör en tåranalys hos optikern. Foto: Synologen.

– Man kan inte få liv i körtlar som har dött, men man kan stimulera de som fortfarande är aktiva att producera och utsöndra fett i tårvätskan, genom värmemassage eller IPL-ljusbehandling. Därför är det extra viktigt att ta hand om de körtlarna som fortfarande producerar fett och för att undvika större problem i framtiden. Det gäller att vårda sina körtlar!

Se ocksåDet säger dina ögon om din hälsa: 7 vanliga besvär.

Hur vanligt är det med döda körtlar – och är det farligt?

– Det är ett ganska vanligt problem hos de som har torra ögon, men det är få som har det så allvarligt att alla körtlar dör. Det är viktigt att man går och kollar upp om man har torra ögon och vad det beror på eftersom behandlingen kan skilja sig åt.

Vagel i ögat? Så behandlar du bäst – och slipper nya inflammationer

Torra ögon – drabbar kvinnor i klimakteriet

Kvinnor drabbas i högre utsträckning än män av torra ögon på grund av hormonell obalans. Oftast är problemen vanligast under övergångsåldern när kvinnor hamnar i klimakteriet och mängden av könshormonet östrogen minskar. Även allergier, mycket skärmtid, brist på Omega 3 och uttorkning genom luftföroreningar och luftkonditionering kan orsaka torra ögon.

7 tecken på att dina ögon är torra

  • Ögonen blir rinniga och röda
  • Känsla av obehag vid starkt ljus, exempelvis solljus eller från bilars strålkastarljus
  • Ögonen kliar, svider eller bränner
  • Problem med vaglar
  • Ögonen är kladdiga på morgonen när du vaknar
  • Synskärpan kommer och går
  • Synen blir suddig när du har kontaktlinser

Irriterade ögon? Här är 10 möjliga anledningar

Så kan du behandla dina torra ögon

Om man upplever besvär med irriterade ögon kan man besöka sin optiker och be om att få göra en tåranalys. Undersökningen tar cirka en kvart, är smärtfri och optikern kan se eventuella förändringar i tårfilmen och körtlarna som förser ögonen med vätska.

Idag finns det även ett nytt instrument som kan göra denna typ av analys och få fram allt detta och behandlingsförslag digitalt. Om resultatet visar att man har torra ögon kan man behandla med vitamintillskott, ögondroppar och ljusbehandling.

Om du inte vill gå till en optiker så kan du också testa dessa fem knep först. Observera att om du har mycket irriterade ögon kan det bero på andra orsaker, exempelvis hornhinneinflammation eller snöblindhet. Läs mer här.

Utvald läsning