Artikeln innehåller reklamlänkar

Vagel i ögat? Så behandlar du bäst – och slipper nya inflammationer

Kvinna med vagel i ögat.

Vad är en vagel?

Det kallas vagel när en talgkörtel i ögonlocket, det övre eller nedre, blir inflammerad. Det är alltså mycket likt en vanlig finne, men sitter alltid i ögonlocket. Detta är tillfälligt och brukar försvinna av sig självt på några dagar, men kan drabba både vuxna och barn.

Du kan få en yttre eller inre vagel. En yttre sitter ofta vid franskanten och kan ha en lite gul eller vit prick i mitten, precis som en vanlig finne. Den kan också sitta djupare in i ögonlocket, och då är det en inre vagel.

En vagel är varken farlig eller smittsam.

Varför får man vaglar?

Har du haft en vagel är det inte ovanligt att det kan bli ett återkommande problem. Det finns några bakomliggande orsaker till att man får en vagel i ögat:

Torra ögon

Torra ögonlockskanter är en vanlig orsak till vaglar. På apoteket kan du köpa en receptfri salva som verkar mjukgörande, fråga personalen om vilken som passar.

Oculentum simplex APL.

Smörjande ögonsalva från Apotek hjärtat.

Exempel: Oculentum Simplex, mjukgörande ögonsalva. Läs mer och köp här. (länk till Apotek Hjärtat)

Ögonlocksinflammation

Ögonlocksinflammation, eller blefarit, kan orsaka att du får vaglar i ögonlocken. Vanliga tecken vid ögonlocksinflammation är att ögonlockskanterna och ögonen är röda, det kliar i ögonlockskanterna och skaver i ögat, ögonlockskansterna kan bli svullna och du kan få små skorpor i ögonfransarna.

Hudsjukdom

Får du återkommande vaglar i ögonen kan det bero på att du har en annan hudsjukdom, som akne eller rosacea. Då kan det hjälpa med en mjukgörande ögonsalva som du kan köpa receptfritt på apoteket.

Bild på öga med vagel.

Rödhet, svullnad och ömhet är vanlig när du får en vagel i ögat.

Symtom

En vagel kan variera i storlek, från en liten, liten prick, till flera centimeter. Vanliga symtom på att du har fått en vagel i ögat är:

  • Du känner ömhet och värme där vageln sitter.
  • En liten röd svullnad på ögonlockskanten. Är det en yttre vagel kan du ibland se en gul prick i mitten.
  • Det kan bli en djupare svullnad i ögonlocket. Huden runt svullnaden kan se röd och svullen ut om det är en inre vagel.
  • Det kan skava och irritera mot ögat.
  • Du kan uppleva problem med synen om det är en större vagel, som trycker mot ögat – eller så kan det vara var som kommer ut från en vagel som spruckit.

Behandling av en vagel i ögat

Oftast går en vagel över av sig självt på några dagar, men de kan vara kvar i flera månader. Den kan också torka ut men lämna en liten, hård knuta som kan skava mot ögat, den kan ta flera månader på sig att försvinna.

Om ögat inte gått tillbaka till det normala på ett halvår och orsakar obehag ska du söka vård, då kan man operera bort vageln. Detsamma gäller om ögat är väldigt svullet och ömt.

Massera ögat med värme

Något du kan göra själv för att bli av med en ömmande vagel snabbare är att massera ögonlocket. Det gör du genom att ta en bomullskompress eller en mjuk handduk och blöta den i varmt vatten, krama ur vattnet, massera ögonlocket ut mot ögonfranskanten med den varma kompressen.

Massera det nedre ögonlocket nedifrån och upp, och det övre ögonlocket uppifrån och ner – beroende på var din vagel sitter. Massera så här minst fyra gånger per dag, i tio minuter varje gång.

Använd inte kontaktlinser om du har en vagel som är väldigt inflammerad, svullen och öm. Om vageln spricker och det kommer ut var: Tvätta ögat och ögonlocket med vanligt varmvatten, och fortsätt med ögonlocksmassagen till besvären gått över.

Har du ofta problem med vaglar eller ögonlockinflammation kan du regelbundet rengöra ögonlocken med rengöringsservetter som dessa från Blephaclean. Läs mer och köp här. (länk till Apotek Hjärtat)

Rengöringsservetter för känsliga ögon.

Kom ihåg att tvätta dina händer noggrant med tvål och vatten innan du tvättar eller masserar ditt öga.

Källa: 1177, Kronans apotek Foto: TT

Redaktionens tips
Irriterade ögon? Här är 10 möjliga anledningar
Digital ögontrötthet – så motverkar du symptomen