FörkylningHuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig mat

Kan man bli beroende av ögondroppar? Optikern svarar

22 jul, 2021 
kvinna som tar ögondroppar
Torra eller irriterade ögon är ett vanligt besvär som drabbar cirka 20 procent av befolkningen. Ett av sätten man kan behandla detta på är med ögondroppar. Men finns det en risk att man blir beroende? Detta säger optikern.
Annons
Tips på fyra mascaror för känsliga ögonBrand logo
Tips på fyra mascaror för känsliga ögon

Allt fler använder nässpray för länge och ganska snabbt kan det leda till ett beroende. Det brukar sägas att man inte bör överstiga 10 dagars kontinuerlig användning, då nässprayen efter det snarare orsakar nästäppa i stället för att ta bort den. Detta då det konstanta tillskottet påverkar kroppens egen förmåga att dra ihop kärlen i näsan, vilket gör att slemhinnan blir blodfylld – och näsan täppt.

Men hur är det med ögondroppar? Kan man bli beroende och förstöra ögats egna mekanismer där också? Optikern Johan Danielson, från Synologen, svarar.

Se ocksåOptikern om torra "klimakterie-ögon" och döda körtlar.

Ögondroppsberoende – ja eller nej?

Det är en stor skillnad på olika ögondroppar, eftersom de behandlar olika problem. Det finns flera typer av ögondroppar och optikern menar att vissa sorter går att använda regelbundet, medan andra på sikt kan försämra ögats naturliga funktion.

Johan Danielson, optiker på Synologen
Optikern Johan Danielson. Foto: Synologen.

– Ögondroppar för torra ögon väter och smörjer ögat. De är inte beroendeframkallande. Har man stora torrhetsproblem behöver man använda dropparna mer regelbundet, ibland flera gånger per dag. Man kan inte använda ögondroppar som är till för torra ögon för mycket, intygar Johan.

Annons

Ögondroppar mot röda ögon – beroendeframkallande

Däremot menar han ögondroppar för röda ögon kan vara direkt skadliga att använda en längre tid.

– Det finns också ögondroppar för att motverka röda ögon, men de hjälper inte mot torrhet och är dessutom skadliga att använda i mer än en vecka, till skillnad från andra ögondroppar. I droppar som motverkar röda ögon finns ämnet Oxymetazoline hydrochloride som även är ett vanligt ämne i nässpray. Det påverkar musklerna i blodskärlsmembranet och drar samman blodkärlen. Vid en längre användning får det snarare en motsatt effekt och ger mer långvariga problem med röda ögon. Jag skulle inte rekommendera att man använder sådana droppar.

Val av ögondroppar – det ska du tänka på

Det är en stor skillnad på olika ögondroppar, eftersom de behandlar olika problem. Det finns flera typer av ögondroppar och det gäller att hitta de som funkar för en själv.

– Man får testa sig fram och se vilka som fungerar bäst. De billigare varianterna innehåller oftast stora mängder koksaltlösning, vilket inte är effektivt för torra ögon. Man behöver ögondroppar som binder vätska, som exempelvis innehåller Hyaluronsyra. Precis som inom hudvård är det ett väldigt effektivt ämne även för ögonen.

Ögondroppar mot allergi länge – farligt?

Ögondroppar som används vid pollen eller annan allergi är inte farliga att använda en längre tid menar Johan, däremot tillför de ingen fukt till torra ögon.

– Ögondroppar mot exempelvis pollenallergi innehåller antihistaminer, vilket lindrar symptomen men har ingen smörjande effekt för ögonen. Om man upplever torra ögon även fast man använder ögonallergidroppar så kan man behöva specifika droppar som också tillför fukt.

Annons