FörkylningHuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig mat

Olga Rönnberg: "Det här är de enda kostvanorna som fungerar"

24 mar, 2021 
Olga Rönnberg berättar om sin syn på kostvanor
Har du svårt att komma in i bra kostvanor, och att hålla vikten? Äter du mycket ibland och har perioder då du kämpar för att hålla igen? Då är du som väldigt många andra, menar kost- och träningsexperten Olga Rönnberg.
Annons
7 Kostråd som inte är så hälsosammaBrand logo
7 Kostråd som inte är så hälsosamma

Har du svårt att hitta kostbalans? Pendlar du i vikt? Känsloäter? Förbjuder dig själv att äta saker under perioder för att sedan äta desto mer av dem när det är ”tillåtet” igen? Är det så ska du veta att du verkligen inte är ensam om det.

Olga Rönnberg: Det handlar om varför man äter

– Jag har jobbat med kost och träning i 20 år och coachat kvinnor varje dag under den tiden. Lärt dem hur de ska äta och träna. Men det jag har sett är att det går inte att säga "ät det här, eller så här". Utan det handlar mycket mer om varför man äter, säger kost- och träningsexperten Olga Rönnberg.

I boken Olgas utmaning, tar hon upp olika kostbeteenden som vi kvinnor ofta har.

– Jag hade klienter som slutade hos mig och kom sedan tillbaka tio kilo tyngre. Jag hade coachat och gett strategier men ändå var det något som inte räckte hela vägen. Jag började se mönster, kostbeteenden. I boken går jag in på de fyra vanligaste kostbeteenden som jag brukar se.

Annons

"Vi behöver ta tillbaka självtilliten och kontrollen"

Olga säger att det finns så manga ”sanningar” kring mat att förhålla sig till. Att det är lätt att känna sig vilse när alla har åsikter – vi ska äta kolhydrater, undvika kolhydrater, undvika socker men inte förbjuda sig äta godsaker ...

– Många kan inte tillämpa vad de hör på sig själva, och väljer ibland att äta som andra. Det handlar om att ta tillbaka självtilliten och ta kontroll över fixeringen.

För fixeringen vid kosten leder ofta till att man istället tappar kontrollen.

– Det kan handla om att man äter strikt i veckorna men överäter på helgerna istället. Eller att man äter så fort man är ledsen eller stressad. Men man kan förstås också äta för mycket, bara för att man kanske älskar mat. Det behöver inte alltid finnas en annan anledning.

Olga Rönnberg: "De allra flesta är lätt matstörda"

Att de flesta av oss har någon typ av osund relation till mat menar Olga är mer regel än undantag.

Annons

– De allra flesta är lätt matstörda och har gått igenom dieter med regler om vad man ska äta och inte. Inte äta efter 18, kolhydrater är dåligt ...

När vi ser det så svart eller vitt så är det lätt att få dåligt samvete när man avviker från sina strikta ”regler”.

– Det enda som funkar är den gyllene mellanvägen, det låter kanske inte så sexigt men det är så det är!

Olga Rönnberg är kost- och träningsexpert och har skrivit boken Olgas utmaning

Vi vet vad vi borde göra men gör det inte

De flesta av oss vet ungefär vad som är bra att äta och hur vi borde äta för att må riktigt bra. Ändå gör vi det inte.

– Det kan till exempel handla om att vi en gång i tiden har lärt oss hantera känslor med maten. Kanske var man ledsen, och åt glass och så kändes det bättre. Nästa gång man blir ledsen kommer man på hur gott det var med glass ... Den där rushen från hjärnan är väldig svår att hantera.

Annons

Det handlar inte om viljestyrka, menar Olga, utan om att vi måste lära kanna våra mönster. Vad är det som triggar oss? Vilka ät-mönster har vi?

Vilka känslor gör att vi vänder oss till kylskåpet? När äter du av vana, trots att du kanske inte ens är hungrig eller sugen på det som bjuds?

– För att bryta cirkeln måste du förstå varför du gör som du gör och vad som har lett hit. Föra anteckningar utan att döma. Och det här kan vara något som du behöver jobba med länge, det tar tid att bryta mönster och andra vanor.

Hjärnan drar egna slutsatser kring matval

Olga ger ett par exempel på hur hjärnan snabbt kopplar något ätbart till händelser, som: ”Vad kopplar du till att äta när du tänker på bio?”, ”Vad kopplar du till fredagsmiddag?”. Tänker du också popcorn och tacos?

– Det finns mycket vi inte tänker men som hjärnan drar egna slutsatser av. Men du har makten, du kan påverka.

En annan viktig del som Olga tar upp i boken är hunger och mättnad.

Annons

–Vi vet inte längre när vi är hungriga och inte heller hur det känns att vara lagom mätt. Det här är också något vi behöver jobba på.

Det allra första steget för den som vill se över sin kost och börja äta bra är enligt Olga acceptans.

–Vi måste acceptera att så här ser situationen ut nu. Och förstå att det finns vissa saker som har lett till att du har hamnat i situationen du är i.

Glöm inte att du är mänsklig: förlåt dig själv, ta nya tag

Det kan kännas som mycket att acceptera.

– Många vill inte se verkligheten för vad den är. Men du är okej, det är inte fel på dig. Du måste vara självförlåtande, klappa dig själv på axeln.

Glöm inte att du är mänsklig. Förlåt dig själv och ta nya tag.

– Du visste inte bättre, och vi vill ju inte oss själva illa. Vi har goda intentioner och ambitioner men det har kanske bara inte funkat. Men du har alltid en möjlighet att förändra det!

Olgas bok: Olgas utmaning – ta kontroll över maten och tankarna på 4 veckor
I sin nya bok utmanar Olga oss att ta kontroll över våra matvanor.

Foto: Håkan Rönnberg

Annons