BMIGå upp i viktGå ner i viktLCHFPeriodisk fastaFettförbränning

Intuitivt ätande: Allt du vill veta om att äta på känsla

16 mar, 2021 
kvinna som håller på med intuitivt ätande
När man äter intuitivt så fokuserar man på kroppens signaler istället för att äta efter dieter eller på andra sätt styra sin kost. Man går på känsla helt enkelt. Här är allt du behöver veta.
Annons
13 viktiga vitaminer och varför de är livsnödvändiga för ossBrand logo
13 viktiga vitaminer och varför de är livsnödvändiga för oss

När man äter intuitivt fokuserar man på kroppens signaler istället för att fundera över vad som är bra eller dåligt att äta. Man äter det man känner för, när man är hungrig.

Tanken är att man går tillbaka till att verkligen lyssna på kroppens signaler, istället för att äta efter dieter, för att det finns mat tillgängligt på vissa tider, och så vidare

Man kan säga att det här är en motreaktion på alla de strikta dieter som finns. Här ska man istället fokusera på en sund relation till kost, till mat och även till sin kropp och sin knopp.

Så fungerar det att äta intuitivt

Här är några saker att tänka på om man vill börja äta intuitivt, eller bara är nyfiken på vad det innebär.

Strunta i dieter, tänk intuitivt istället

Om du ska kunna äta intuitivt så behöver du gå på känsla och lyssna på din kropps signaler. Dina tankar ska inte handla om att gå ner i vikt, du ska äta när du är hungrig och sluta när du är mätt.

Annons

Följ dina hungerkänslor

Vi behöver äta, kroppen och hjärnan behöver mat för att fungera och orka. Och vi behöver olika näringsämnen och byggstenar. Som protein, kolhydrater, fett, vitaminer och mineraler.

En del är hungriga på samma tider varje dag, för andra varierar det. Tanken med intuitivt ätande är att du äter när du är hungrig, innan du blir vrålhungrig, och du slutar äta när du känner dig nöjd, innan du känner dig proppmätt.

Väntar du för länge med att äta är risken att du äter för mycket, gör sämre matval och framför allt så följer du inte din kropps signaler, vilket till slut kan göra att kroppen slutar signalera till dig.

Äter du för mycket så lyssnar du inte heller på kroppens signaler. Och det vill du ju när du äter intuitivt.

Tillåt dig själv att äta bra energi

Många har en relation till mat där man kan känna skuld om man äter vissa saker. Plockar man bort dem helt kan det göra att man känner sug efter det man ”förbjuder” sig själv att äta, enligt intuitivt ätande.

Annons

Läs också: så går du ner i vikt med fler kalorier.

Risken är då att man äter något man känner att man inte borde och att man överäter och känner mer skuld. Tanken med att äta intuitivt är att man inte ska känna skuld utan äta det man vill. Däremot är det ju bra att tänka på att fylla på med bra energi, som kroppen behöver.

kvinna ägnar sig åt intuitivt ätande

Välj näringsrik mat

Välj mat som du tycker om att äta och som ger din kropp den näring den behöver. Mat som du mår bra av att äta. Variera dig gärna.

Njut av det du äter

Njut av allt som du stoppar i dig. När du äter vad du känner för och verkligen njuter av det du äter så är tanken med intuitivt ätande att du kommer att känna dig nöjd och tillfredsställd.

Ät för att du är hungrig, inte av känslor

Många använder mat och snacks för att dämpa känslor eller för att trösta sig när man är ledsen, pigga upp sig när man är låg eller uttråkad eller så äter man utan att tänka när man är stressad

Annons

Försök hitta andra sätt att ta hand om känslorna, och fokusera på att äta när du är hungrig istället.

Ta hand om din kropp och acceptera den

När man äter intuitivt är tanken att man inte ska försöka förändra kroppen på ett sätt där man pressar den till något den inte vill.

Istället bör man respektera sin kropp och acceptera den som den är och ta hand om den så bra man bara kan.

Hitta rörelseglädje, träna inte för att kunna äta

Vi är gjorda för att röra på oss. Men en viktig del i intuitivt ätande är att man inte tränar för att bränna kalorier eller förändra kroppen: Utan att man hittar rörelse som man gillar.

Tanken är att man fokuserar på hur det kännas att röra på kroppen och gör det man gillar när det gäller det också.

Foto: TT

Annons