TräningspeppTräningsprogramTräna utomhusVandring

Ska man äta före eller efter träning? Kostexperten reder ut

17 mar, 2021 
Ska man äta före eller efter träning, vad är bäst?
Hur är det nu – ska man äta före eller efter träning? Vad är egentligen bäst? Vår kost- och träningsexpert, Sandra Hiort, reder ut vad som är bäst att äta när, för den som tränar.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
7 Frukostmissar som förstör hela din dagBrand logo
7 Frukostmissar som förstör hela din dag

Att äta före och/eller efter träning kan vara det som avgör om vi orkar ta i ordentligt och få ett riktigt bra träningspass, eller inte. Men hur är det egentligen – är det bäst att äta före eller efter träning?

Ska man äta före eller efter träning?

Egentligen finns det inte ett svar som passar alla på den frågan. Det beror förstås på vad man ska träna, hur man äter generellt, vad man har för mål med sin kost och sin träning … Dessutom är varje individ unik och behöver anpassa kosten efter sig själva.

Så – viktigast är kanske ATT vi äter, och att vi äter sådant som kroppen behöver. Inte minst för att orka prestera när vi tränar. Men med det sagt så försöker vi ändå svara på vanliga frågor om kost och träning här nedan.

Du behöver anpassa vad, och när, du äter till just dig

Det viktigaste är att du äter så som det passar dig, för att du ska få ut det du vill av din träning. Ska man träna hårt kan det vara bra att äta både före och efter ett träningspass.

Annons

Men det behöver inte alltid vara ett extra mål det handlar om, det kan till exempel vara så att man äter lunch före, eller middag efter ett pass. Lika gärna som det kan handla om mellanmål.

mellanmål att äta före eller efter träning
Keso och banan kan vara ett bra mellanmål både före och efter träning.

Vad ska man äta före träning?

Vill man äta ett extra mellanmål före träningen så kan man gärna välja något som innehåller både kolhydrater och protein. Kolhydraterna är det huvudsakliga bränslet kroppen använder när vi tränar.

För en del är keso med lite bär och nötter ett bra alternativ, andra kan klara sig på en frukt. Smoothie kan också vara ett bra alternativ. Det beror på hur intensiv träning man har tänkt sig, vad man äter i övrigt, med mera.

När ska man äta före träning?

Ska du träna hårt så vill du kanske att det ska gå en timme eller lite mer efter att du har ätit. För att få en skönare känsla i magen på passet. En till två timmar kan vara lagom om det handlar om ett mellanmål. Ett större mål kan man behöva en eller ett par timmar till för att hinna smälta.

Annons

Vad kan man äta före träning på morgonen?

En del har svårt att träna direkt efter en större frukost. Så ett alternativ är att till exempel äta en banan eller dricka en smoothie före träningen och sedan äta en rejälare frukost efter träningen. Men även här är det individuellt.

smoothie att äta före eller efter träning
För en del passar en smoothie bäst på morgonen, före träning.

Vad ska man äta efter träning?

Har du möjlighet att lägga en större måltid efter ditt träningspass så är det ett bra alternativ. Till exempel att du tränar före middagen. Efter tuffare pass behöver kroppen fylla på med bland annat kolhydrater och protein.

Vill du istället äta ett mellanmål så tänk gärna kolhydrat och protein där också. Keso med banan till exempel.

När ska man äta efter träning?

Många brukar må bra av att fylla på med något inom en timme efter träningen. Om man inte kommer att äta en större måltid inom ungefär den tiden så kan man kanske behöva äta ett mellanmål.

Annons

Vad kan man äta efter träning på kvällen?

Om du tränar efter du har ätit middag så kanske du vill fylla på med ett mellanmål efter ett tuffare pass. Även här kan du tänka kolhydrater och protein.

Vad ska man äta för att bygga muskler?

Du behöver protein för att bygga upp kroppen och du behöver kolhydrater för att fylla på energi. För att orka träna behöver du både och och du behöver tänka på att äta näringsrikt och varierat för att ge kroppen bästa förutsättningar för att både orka träna och för att bygga muskler.

Foto: TT

Annons