SömnStressMindfulnessOnt i magenMunhälsaVätskebristHuvudvärk

Nya rön: Styrketräning är bättre för hjärtat än löpning

19 dec, 2018 
Äldre kvinna styrketränar
Ny studie utmanar den allmänna ”sanningen” att konditionsträning är bättre för hjärtat. Styrketräningsgruppen visade också på större viktminskning, sänkt blodtryck och färre fall av diabetes än de som tränade kondition.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Att både konditionsträning och styrketräning är bra för hälsan är det nog ingen som motsäger sig. Och konditionsträningens plats på tronen som det överlägsna valet för att träna hjärtat har sällan ifrågasatts.

Men nu kommer en ny studie som menar att styrketräning skyddar bättre mot hjärtinfarkt och stroke än exempelvis löpning och cykling.

Forskare vid St Georges University på ön Granada har analyserat hälsodata från över 4000 vuxna. Forskarna delade sedan in datan efter två åldersgrupper (21-44 och 45+) och engagemang i ”statisk” träning, det vill säga styrketräning eller ”dynamisk” träning, det vill säga löpning, promenader eller cykling.

Båda träningsgrupperna sänkte risken för hjärt- och kärlsjukdom med mellan 30 och 70 procent, och störst var hälsovinsten hos dem som var mellan 21 och 44 år och styrketränade.

Styrketräning gav större viktminskning än konditionsträning

Bägge träningsformerna gav positiva effekter på hjärt- och kärlhälsa, men styrketräning visade sig något överraskande vara mest effektivt för att minska riskfaktorer för hjärtsjukdom. Styrketräningsgruppen visade också på större viktminskning, sänkt blodtryck och färre fall av diabetes, framför allt i det äldre spannet.

Annons

Forskningsledaren Dr Maia Smith förtydligar att både styrketräning och konditionsträning, även i ganska små doser, kan göra stor skillnad för vår hälsa i allmänhet och hjärthälsa i synnerhet.

– Men i studien visade det sig att de statiska aktiviteterna gav större effekt – och att de som kombinerade både konditionsträning och styrketräning fick bättre hälsovinster än de som enbart ägnade sig åt en av aktiviteterna och ökade antalet träningstillfällen.

Folkhälsomyndigheten rekommenderar fysisk aktivitet på måttlig intensitet i sammanlagt minst 150 minuter i veckan. Vid hög intensitet rekommenderas minst 75 minuter per vecka. De rekommenderar också styrketräning för kroppens största muskelgrupper två gånger i veckan (till exempel ben, rygg och bål).

Hur uppseendeväckande resultatet än må vara finns det stöd för resultatet i form av äldre studier som menar att tung styrketräning ger bättre träning för cirkulationssystemet eftersom syrekostnaderna är högre – det är krävande för kroppen att använda stora muskelgrupper. Men med det sagt får man inte glömma att konditionsträning ger otroligt många andra bra hälsoeffekter!

Studien presenterades vid American College of Cardiology Latin America Conference 2018 i Lima, Peru.

Källa: The Telegraph   Bildkälla: TT

Läs mer:

10 bra anledningar att börja styrketräna

31 superbra saker som händer i kroppen när du springer

Annons