SömnMindfulnessOnt i magenVätskebristHuvudvärk

Nya siffror: På de här ställena smittas många av corona

17 aug, 2020 
kvinna som går utomhus i stad
Trots larm om trång kollektivtrafik är det helt andra platser dit man kan koppla många coronafall, visar nya siffror från USA.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
7 saker vi vill njuta av efter coronaBrand logo
7 saker vi vill njuta av efter corona

Uppdaterad 15/11 2020.

Många som blir smittade av covid-19 blir det av någon i sin närhet, ofta en familjemedlem – men det finns vissa platser i vår omgivning där man också sett att smittan kan vara stor. Och då pratar vi inte om fullsatta tunnelbanor eller trånga bussar, utan om restauranger.

Via mobildata från nästan 100 miljoner människor i USA:s tio största städer har forskarna kommit fram till att risken för smitta som störst på just restauranger.

Restauranger med bordsservering hade allra störst smittspridning, enligt resultaten som publicerats i tidskriften Nature.

– Restauranger är ungefär fyra gånger så farliga som nästa kategori, som är gym. Därefter kommer kaféer och hotell, säger studiens ledare Jure Leskovec, docent i datavetenskap vid Stanford.

Så många har fått corona på restaurang

Det här resultatet stämmer överens med tidigare uppgifter. Efter sommaren spårade flera städer i USA som många av sommarens fall till just dessa platser, skriver WebMD. Till exempel har 12 procent av den augustis fall i Maryland kunna kopplas till restaurangbesök och barer – och 9 procent av fallen i Colorado.

Annons

Om smittan börjat bland personalen eller hos gästerna visste man inte, men i städer som Nashville, Las Vegas och Atlanta fick man under sommaren stänga ner restauranger på grund av coronasmitta hos personalen.

Även i Washington såg man en ökat smitta efter att restauranger har öppnat inomhus.

Experterna är eniga om att inomhusbesök på restauranger och barer innebär en ökad risk för smitta.

De här reglerna gäller på restauranger

I Sverige gäller följande på restauranger, enligt Folkhälsomyndigheten:

Max åtta personer får sitta tillsammans i samma sällskap.

Trängsel mellan människor i köer, vid bord, bufféer eller bardiskar får inte förekomma utan besökare ska kunna hålla avstånd mellan varandra.

  • Besökare ska äta och dricka sittandes vid bord. Personal bär ut beställningarna.
  • Om det är möjligt att låta gästerna beställa och hämta sin mat och dryck själva så är det tillåtet, så länge som det inte leder till trängsel eller köer.
  • Hämtmat kan överlämnas som vanligt, så länge det går att göra utan trängsel mellan människor.

Smittskydds­läkare kan efter samråd med kommunen stänga ned de verksamheter som inte följer dessa regler – något som skett på flera ställen runt om i landet.

Foto: TT

LÄS MER:

Agnes Wold: Så ska du bete dig om du har antikroppar mot corona

Michael Mosley: Min son fick corona – så undvek jag smittan

Retorikexpertens knep: Så ber du folk hålla corona-avstånd

Annons