HuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig matPollenallergi

Uppemot 1500 coronatester har gett felaktigt svar

19 nov, 2020 
vårdpersonal vid sjukhus under Corona
Prover som visar att du är frisk, fast du troligtvis har covid-19. Det kan ha drabbat uppemot 1500 personer i Stockholmsområdet. Det gick Region Stockholm ut med under torsdagskvällen.
Annons
IVA-sjuksköterskan Elinors ilska: "Skärp er"Brand logo
IVA-sjuksköterskan Elinors ilska: "Skärp er"

PMåBra har tidigare skrivit om felaktiga provsvar gällande covid-19. Då gällde det 3700 tester.

1500 felaktiga provsvar på coronatester i Stockholm

Nu har det hänt igen. Region Stockholm har upptäckt ett materialfel som kan ha påverkat svaret på uppemot 500 tester inom vården. Totalt uppskattar de att felet även har påverkat provsvar för ungefär 1 000 personer som testat sig under de senaste tre veckorna på olika provtagningsstationer i Stockholm. Så totalt kan det alltså röra sig om 1500 tester.

Det gäller tester för pågående covid 19-infektion, så kallade PCR-tester. Proverna har visat att personerna är friska – när de troligen varit smittade med covid-19.

– Det är allvarligt att materialet visade sig ha fel men samtidigt bra att det upptäcktes i kvalitetsgranskningarna som görs. Det är viktigt att strikt följa de regler som finns och alltid isolera sig så länge man har minsta symtom på sjukdom, säger chefläkare Elda Sparrelid i ett pressmeddelande.

Annons

Det felaktiga provtagningsmaterialet har stoppats med omedelbar verkan och kommer att samlas in från de platser där det kan ha använts.

Här har man fått felaktiga provsvar gällande covid-19

Det felaktiga materialet har använts den 26 oktober till 17 november vid nio drive-in stationer i Stockholms län:

  • Lidl/Fruängen
  • Ekvallens ishall/Gustavsberg
  • Torvalla IP/Haninge
  • Gamla ambulanshallen/KS Solna
  • Segeltorpshallen/Segeltorp
  • Norrtälje
  • Eriksbergsskolan/Sollentuna
  • Södertälje IP
  • Stockholmsmässan/Älvsjö

Så testar du om du har covid-19

Det finns två tester: ett för att undersöka om du har pågående, eller nyligen genomgången, infektion av covid-19. Det kallas för PCR-test. Det tas i ett tidigt skede.

Det andra testet kallas antikroppstest och visar om en person har haft covid-19 – – och därmed bildat antikroppar mot viruset. Det kan visa om en person har fått ett helt eller delvis skydd mot covid-19 efter infektionen. Folhälsomyndigheten rekommenderar att antikroppstestet tas av sjukvårdspersonal.

Foto: TT

LÄS MER:

Tänk på det här när du testar dig för covid-19

På de här ställena smittas många av Corona

Är det okej att träna på gym under Corona?

Annons