Ny studie: Motion NU hindrar plack i hjärnan SENARE

Träna nu – slipp demens senare i livet.

Teorin om att hjärthälsa och hjärnhälsa hänger ihop har funnits ett tag – till exempl finns ett samband mellan hjärt-kärlsjukdom och demens. Nu bekräftar en ny studie sambandet.

– Studien bekräftar tidigare misstankar om att kärlsjukdom i medelåldern kan orsaka ökad risk för Alzheimers sjukdom, säger Ingmar Skoog, professor i psykiatri och föreståndare för AgeCap i Göteborg, till Sveriges radio.

Läs också: Basta mer – minska risken för demens och alzheimers

Hos 300 patienter i medelåldern registrerade forskarna vilka som hade riskfaktorer för hjärt-kärlsjukdom, bland annat fetma, högt kolesterol, högt blodtryck och rökning. 20 år senare följde man upp patienterna och undersökte deras hjärnor med en PET-scan.

På dessa bilder kunde forskarna se att de patienter som haft riskfaktorer för hjärt-kärlsjukdom hade högre andel amyloid i hjärnan – ett protein som kopplas ihop med plack i hjärnan, samt alzheimers sjukdom.

Ju fler riskfaktorer i medelåldern, desto större andel amyloid i hjärnan senare i livet.

Läs också: Sömnen kan avslöja din risk för Alzheimer

Eftersom det inte finns något effektivt sätt att avlägsna denna plack i hjärnan när den väl uppstått är det bästa tipset att försöka undvika att den uppstår. Det gör du bäst genom att undehålla kroppen på rätt sätt.

– Det som är bra för hjärtat är bra för hjärnan. Så det är väldigt viktigt att man har koll på sitt blodtryck, undviker övervikt, kontrollerar sitt kolesterol, att man motionerar och så vidare. Den här studien stödjer det ytterligare, säger Ingmar Skoog.

Källa: Sveriges radio

Foto: Thinkstock

Undvik det här – om du vill minska risken för Alzheimers

Tecken på alzheimers

Läs också: Undvik det här – om du vill minska risken för Alzheimers