SömnMindfulnessOnt i magenPollenallergiNyttig matMunhälsa

40-,50- eller 60-talist? Så är din generations hälsa i regel!

14 okt, 2022 
AvMarina Nilsson
Carola Häggkvist, Malou von Sivers och Lill Lindfors
Att du är 40-, 50- eller 60-talist styr inte bara vilken musik du tycker svänger. Beroende på vilken generation du tillhör så påverkar det också hälsan. Här berättar professor Ingmar Skoog mer!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Undviker du att ha mössa på dig även när det är kallt ute? Typiskt 60-talist! I er föräldrageneration (30-talisterna) hittar man nämligen fler mössor och hattar än i någon annan garderob, och på något sätt måste man ju ändå göra revolt mot mamma och pappa. På samma sätt har varje generation fått sina speciella egenheter.

Se också: Saker millenials gör som gen z stör sig på

Saker millenials gör som gen z stör sig påBrand logo
Saker millenials gör som gen z stör sig på

Så påverkar när vi är födda vår hälsa

Under våra första 25 år är vi extra formbara. Du som var ungdom mellan åren 1965 och 1977, då extra stark mellanöl såldes i vanliga matbutiker, har till exempel visat dig ha en fortsatt högre alkoholkonsumtion än andra. Och särskilt skålandet bland kvinnor är förresten en riktigt generationsdelare.

Annons

– Om man tittar på generationen som föddes 1901, så fanns det i 70-årsåldern ett riskbruk hos bara 0,5 procent av kvinnorna bland dem. Jämför man med kvinnorna som var födda 1930 så var det 8 procent som hade samma höga konsumtion, och bland dem som är födda 1944 så är det hela 24 procent av kvinnorna som har vad man klassar som ett riskbruk. Mäns och kvinnors alkoholvanor närmar sig alltså varandra alltmer, berättar professor Ingmar Skoog (själv 50-talist) och föreståndare på Agecap, centrum för åldrande och hälsa vid Göteborgs universitet.

Han är också involverad i den så kallade H70-studien, där 70-åringars liv och hälsa har studerats under 50 år, med 1901:orna som första undersökta årskull.

– Den genomgående trenden är att varje generation mår bättre än den föregående. 70-åringar i dag är ju som 50-åringar var förr. Dessutom känner vi oss friskare allt längre, vilket förmodligen har att göra med bättre behandling av vanliga folksjukdomar. Men att det mesta skulle bli bättre har man inte alltid trott. Jag minns en öronläkare som uttalade sig om 40-talisternas framtidsutsikter: ”Den här generationen kommer att bli döv, för den lyssnar på så mycket rockmusik!” Tvärtom har det ju visat sig att 40-talisterna som äldre hör bättre än någon tidigare generation, vilket har att göra med bättre hörselskydd på arbetsplatserna, förklarar Ingmar.

Lill Lindfors
Lill Lindfors är född 12 maj 1940.

Född på 1940-talet? Så här är din hälsa!

Du var bland de första som ingick i de breda vaccinationsprogrammen, men ”trippeln” (difteri, stelkramp och kikhosta) gjorde tydligen ganska ont. Märkt är du kanske också av krigsårens ransoneringskort, som för evigt kan ha präglat din syn på mat och pengar, och kanske skyddat dig mot ohälsosamma excesser. För även om du har haft god ekonomi (som pensionär är du statistiskt sett en segrare, alla generationer efter dig får det sämre) så gör ditt kulturella bagage dig för evigt ganska måttfull.

Annons

Det här hände när du växte upp

Runt 1940 började många landsting med barnavårdscentraler, vilket gjorde att barnadödligheten sjönk, eftersom man nu fångade upp undervikt och hjärtfel bättre. Du fick med andra ord en god start i livet, även om oroliga krigsår kan ha påverkat hur familjen mådde. Den amerikanske barnläkaren Benjamin Spock släpper sin bok Sunt förnuft i barnavård och barnuppfostran 1945, som blir en bibel i empatiskt föräldraskap, men även kritiserad för att bidra till slapp uppfostran!

Född på 1950- talet? Så här är din hälsa!

Din generation har kallats den första tonårsgenerationen och många menar att ni därför aldrig riktigt åldras. Ändå närmar du dig nu pensionsåldern, eller är redan där. Med dig i livsbagaget har du ett starkt samhällsengagemang (ingen generation är politiskt rödare) och kanske en viss förkärlek för sötsaker. Det är nämligen under dina barndomsår som svenskarnas sockerkonsumtion verkligen tar ett skutt uppåt, och det märks på övervikts- och diabetesstatistiken idag.

Annons

Det här hände när du växte upp

Från 1950 till 1960 fördubblades landets BNP och välfärds-Sverige föds. 1950 fanns det cirka 250 000 personbilar i landet och tio år senare var de drygt en miljon. Även tv:n parkerar sig i vardagsrummet och blir den nya lägerelden som familjer samlas kring, även om tv-tablån från början är oerhört begränsad och till exempel onsdagar är helt tv-fria. 1957 började man också vaccinera mot polio, även kallad barnförlamning, och en tidigare fruktad sjukdom försvinner i princip från Sverige. På reproduktionstemat får 50-talisterna uppleva att Sverige får sin fria abortlag 1974. Innan dess åkte ju många ofrivilligt gravida flickor till Polen, som vid den tiden hade liberala abortlagar.

Född på 1960-talet: Så här är din hälsa!

Mössa vill du aldrig ha på dig, eftersom just din föräldrageneration var så förtjust i huvudbonader. Möjligen kan detta har gjort dig lite mer förkyld, men generellt är din fysiska hälsa ändå god, född som du är under tidiga välfärdsåren! Detta är också den sexuella revolutionens årtionde, och i din värld har p-pillret i princip alltid funnits. Inte så konstigt att du har haft mer sex än tidigare generationer. Åtminstone fram till 1983, då Sverige får sitt första AIDS-fall och den fria kärleks-festen tar abrupt slut.

Annons

Det här hände när du växte upp

På 60-talet började fluortanterna komma ut i skolorna, och lyckas också vända kariessituationen till det bättre, för precis som 50-talisterna är du född under sockrade tider. Även hygienen tar ett steg uppåt. Punkttvättandet, som tidigare generationer har ägnat sig åt, tar nu slut och regelbundna bad och duschar blir vardag. 1969 blir det också obligatoriskt med bilbälten i framsätet, men där bak kunde ni ungar fortfarande ligga lite huller och buller. Var det trångt kunde någon dessutom få plats på den lilla hatthyllan.

Foto: TT, privat

Annons