10 prylar vi nästan glömt att vi var beroende av innan Google

Vik-karta i bil och en gula sidorna telefonkatalog

Den moderna teknologin har underlättat för många på flera olika sätt. Men kan vi också enas om att man till viss del saknar tiden då man behövde slå upp familjen Johanssons hemnummer i den slitna adressboken – eller när man för sjuttioelfte gången plockade fram lappen med favoritreceptet på (givetvis bestod lappen av tusen intorkade fläckar från tidigare tillagningar av denna rätt).

Se också: Nostalgi – det här kostade bio, kaffe och mjölk förr i tiden
1:9

Efter reklamen: Se också: Nostalgi – det här kostade bio, kaffe och mjölk förr i tiden

(1:9)

Slå på ljud

Här är sju saker vi nästan glömt att vi behövde använda, innan internet och det att sökmotorn Google fått sitt stora genomslag. Nostalgi utlovas!

1. Adressböcker

Innan smartphones och Google var det enda sättet att hålla reda på sina kontakter genom att föra in dem i en klassisk adressbok. Ofta låg den prydligt placerad bredvid hemtelefonen (som givetvis hade nummerskiva!!).

Mobiltelefonerna som var heta då – relikerna vi (med rätta) har förträngt

2. Telefonkatalogen

2016 gick den anrika telefonkatalogen och "gula sidorna" i graven för gott, har SvD tidigare rapporterat. De vita sidorna, som innehöll nummer till privatpersoner, försvann dock redan 2012. Internet och de medföljande sökmotorerna gjorde så småningom att tjänsten inte blev lönsam.

Telefonkatalog fabrik

Bindning av telefonkataloger i en fabrik i Göteborg 1938. Foto: TT.

3. Nummerupplysningen

De gånger man behövde ett nummer som inte fanns i ens lokala katalog ringde man till smarta tjänsten "nummerupplsyningen". (OBS – dock mycket sparsamt eftersom det egentligen var alldeles för dyrt!).

6 saker från våra barndoms somrar som vi gärna vill ha tillbaka – och 3 vi kan skippa

4. Receptkort

När det inte fanns receptsajter, bloggare eller liknande hemsidor att förlita sig på när man skulle laga/baka något användes ofta handskrivna receptkort. Alternativt kokböcker och utrivna sidor ur diverse magasin.

5. Tidningen/nyheterna

Innan det fanns internet och sociala medier så var man absolut beroende av att kolla i tidningen eller följa nyheterna, för att ha koll på vad som hände även i sin närmsta närhet. Gå på bio? Tiderna för filmvisningarna fanns bara tillgängliga i tidningen.

11 saker din mormor gjorde – som nu har blivit trendiga igen

6. Uppslagsverk

Även om man inte ska klaga på hur enkelt vi kan kolla upp nästan allt möjligt idag – så kan det inte riktigt ersätta njutningen som uppstod då man manuellt lyckats finna ett svar i en av alla tjocka encyklopedier som tyngde många hushålls bokhyllor...

Encyklopedier

7. Skolkatalogen

Innan sociala medier var skolfotot en av de viktigaste dagarna! Det var ju enda gången om året vi blev förevigade på bild – och blev den inte bra skulle man tvingas stå ut med den i ett helt år. Skolkatalogen var också högst nödvändig då vi behövde visa för en kompis hur söt den där killen i klass 7A är!

7 prylar vi vuxit upp med – som våra barn aldrig kommer förstå var coola

8. Språklexikon

Idag kan stora sjok med texter översättas på ett ögonblick i Google Translate. Även en mängd andra tjänster har tillkommit, där man i tal kan få direktöversättning till ett annat språk. Annat var det för bara dryga två decennier sen, då vi tvingades ha ett lexikon för varje språk – och bläddra vilt för att finna ordet vi önskade se en översättning på.

Träningsmode genom tiderna — vilket årtionde var din favorit?

9. Kartor

Glöm GPS! Då var det kartböcker eller vik-karta som tog upp halva bilfönstret som gällde för att ta sig från punkt A till B (om man inte hade koll – eller det fanns tillräckligt med vägskyltar).

10. Tv-guide

Mysfaktor upphöjt till tusen att få bläddra i en tv-guide och ringa in programmen man ville se! Idag finns allt att hitta online – och allt som oftast går de att streama när man själv vill.

Foto: TT

Se också: Här är godissorterna vi minns från förr
1:09

Efter reklamen: Se också: Här är godissorterna vi minns från förr

(1:09)

Slå på ljud

Utvald läsning