RelationstipsSexlivSkilsmässaSexleksakerSingellivetHantera svartsjukaRelationsproblemFråga relationsexperten

Män lever längre om de har en yngre fru – därför gäller inte tvärtom

29 sep, 2022 
camilla läckberg och simon sköld. President Macron med sin fru
Ålder är bara en siffra – så är det! Kärleken är ju det som (i de allra flesta fall) styr vem vi blir tillsammans med. Men kan en stor ålderskillnad i relationen påverka vår hälsa? Det kan mycket väl vara så, menar demografen Sven Drefahl – men det verkar bara vara männen som gynnas.
Annons

Ålderskillnad i relationer är enligt tidigare studier inget att föredra, om man vill hålla ihop länge. MåBra har tidigare skrivit om hur risken att man gör slut ökar i takt med att åldersskillnaden inom paret stiger. Men det finns en grupp som kan gynnas av det, åtminstone när det gäller deras egen hälsa. Det visar en studie ledd av Sven Drefahl, demograf på Stockholms Universitet.

Se också: Kända kvinnor som valt en yngre man

Kända par med stor åldersskillnadBrand logo
Kända par med stor åldersskillnad

Män med yngre fruar lever längre – inte tvärtom

Sven Drefahl har genomfört flertalet undersökningar där han tittat på åldersskillnad i olikkönade parrelationer. I en av dessa tittande man på vad ett stort åldersgap kan ha för betydelse för hur länge man lever. För de äldre männen var resultatet positivt.

Annons

– Det vi såg var att ju yngre maka en man har, desto längre lever han. Vi tror att det kan ha att göra med att en man som kan attrahera en yngre partner generellt har bättre hälsa, säger Sven Drefahl till Dagens Nyheter.

Detta resultat gällde enligt Drefahls studie även efter att de justerat faktorer som utbildningsnivå och ekonomi. Dock gällde inte motsatsen. Där var det snarare så att ju yngre en kvinnas partner var, desto sämre var hennes benägenhet att leva länge. Orsaken varför kan dock forskarna enbart spekulera om.

Kvinnor drar mindre nytta av energin hos en yngre make

– Det kan bero på generella könsroller. Alltså att kvinnor är mer benägna att ge omsorg än att få den och därför drar de mindre nytta av energin hos en yngre make. Men det kan också bero på att det fortfarande är ovanligare med än yngre man/äldre kvinna och att det kanske adderar en social stress i förhållandet. Men man måste göra fler studier innan man kan säga med säkerhet varför det är så här, förklarar Drefahl i samma intervju med Dagens Nyheter.

Därför söker sig män till yngre kvinnor – och kvinnor till äldre män

Detta stämmer även överens med liknande vetenskapliga fynd på området. I boken The Evolution of Desire från 2016, förklarar psykologen David M. Buss hur män under tiderna utvecklat en preferens för yngre kvinnor, eftersom deras ungdom är en signal för fertilitet. Kvinnor har också i regel sökt sig till äldre män eftersom dessa oftare haft status och resurserna för att kunna ta hand om en eventuell avkomma.

Källa: DN
Foto: TT

Annons